Строителство и ремотни

Битумни керемиди – универсално покривно покритие

Меките керемиди са универсално покривно покритие, която е подходящо за почти всички покриви. Такова покритие не е подходящо само за плоски и скатни покриви, чийто ъгъл на наклона е по-малък от 11 градуса.

Иначе битумните керемиди са съвсем лесни за инсталиране и изглеждат много красиво. Но нека анализираме най-важните неща, които трябва да имате предвид преди да се захванете за работа.

Кои са най-важните характеристики на меките плочки?

Меките (битумни) керемиди се произвеждат на основата на битум. Той е гъвкав, не гние, отблъсква влагата и не корозира.

Такова покритие е приложимо за покриви с всякаква сложност и конфигурация – скатни (с ъгъл на наклона 11-13 градуса или повече), сводести, конусовидни и куполообразни. Освен това, колкото по-стръмен е наклонът, толкова по-дълго ще издържи покритието. Повечето производители смятат 15-45 градуса за оптимална температура за монтаж на битумни керемиди. 

Те представляват малки фрагменти от покривен модел с дължина 1 м и ширина около 30 см и са съставени от няколко слоя. 

Основа

Основата битумните керемиди е стъклени влакна, импрегнирани с окислен битум. Това придава на продукта отлична гъвкавост и здравина.

Горен слой

Най-горният слой на плочката е базалтов, като може да включва антрацит и базалт в различни пропорции. Той предпазва покритието от механични повреди, ултравиолетовото лъчение, удължава експлоатационния живот и му придава привлекателен външен вид.

Долен слой

Долният слой пък от своя страна гарантира херметичността на покритието и осигурява защитата на покрива от влага.

Монтажът на битумни плочки и вентилацията на покрива – какво не трябва да забравяме?

Тъй като битумните керемиди не позволяват на влагата да преминава нито извън къщата, нито навътре в нея, за да се предотврати натрупването на конденз под покритието, който се образува при изпаряване на влагата в къщата, е необходима отлична вентилация.  За добра циркулация на въздуха, между покрива и изолацията трябва да има разстояние от минимум 5 см.

Източник: https://armormat.com/

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Колко взима геодезист

Лепене на плочки цена на квадрат

Какво е екодизайн и как може да се прилага?