Култура

БОГОЯВЛЕНИЕ ИМЕН ДЕН

На 6 януари отбелязваме празникът Богоявление.

Имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Данка, Боян, Бояна, Богдан, Богдана, Божидар, Божидара и техните производни. Датата е постоянна и не се мени.

На празникът, наречен „Богоявление“ или Божествено явление, Православната църква чества едно много важно събитие от живота на Исус Христос – кръщението на Господа във водите на река Йордан, извършено от кръщаващият го Свети Йоан Предтеча или наречен още – Кръстител. На своето кръщение Исус е бил на тридесет години. Това е събитието, което се оповестява на този ден. По степен на важност се равнява с Разпятието и Възкресението.

Празникът е наречен Богоявление, защото в този момент небето се е отворило, явил се Светият дух, чул се гласа на Бог Отец или това е едновременна поява на трите дяла от Светата троица.

Погледнато от друга гледна точка на този ден небето се „разтваря“ и Божествената светлина достига до земята. По този начин Бог ни праща от неговата чиста и свята енергия, за да пречисти, осветли и озари нашите души.

По традиция на Богоявление навсякъде, където има река или друг източник на вода, се извършва ритуалното хвърляне на дървен кръст от местната църква. След като хвърленият във водата кръст бъде изваден, се отслужва тържествена литургия, наречена Велик водосвет. Извършва се нов водосвет.

Денят предхождащ този свят празник е един от малкото в църковния календар, през които се спазва строг пост, а именно, консумира се храна от растителен произход, приготвена без абсолютно никаква мазнина. 

На празничната трапеза трябва да има пита, свинско, сарми, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино. Младите майки и жените родили съвсем наскоро, месят кравайчета, които се раздават на близки и комшии за здраве на новороденото.

По традиция на Богоявление се месят три хляба, като за замесването им се ползва останало количество от старата светена вода. Единият хляб е за дома, следващият е за гостите и последният се оставя пред къщата с бъклица вино за минувачите.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

150-годишнината от рождението на Гоце Делчев и македонски историчари

19 МАРТ ИМЕН ДЕН

АРХАНГЕЛ МИХАИЛ ИМЕН ДЕН