Акценти

Ваксините за деца вече са у нас, утре обявяват пунктовете

18 хиляди ваксини за деца срещу коронавирус са пристигнали в България и са в склада на „Булбио“. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Асена Сербезова, която присъства на отбелязването на 40 години от организираната грижа за недоносени деца в болницата „Майчин дом“.
Още по 12 хил. са в РЗИ Пловдив и РЗИ Велико Търново.

По думите й вече са изготвени указания как ще се прилагат. Утре ще бъде обявен списък на пунктовете, в които ще се извършва ваксинирането на децата, допълни тя, цитирана от БТА.

Към момента има тестове за учениците, допълни Сербезова. По думите й, подготвя се и ново купуване на тестове, за да не се изпада в ситуация да ги няма, а децата да трябва да са на училище.

На днешна среща с представители на съсловната лекарска организация, вирусолози и епидемиолози, сдружението на общопрактикуващите лекари, фармацевти и др., е било обсъждано как да бъде променена комуникационната стратегия на МЗ, зелените сертификати, нуждата от ваксиниране, каза министърът в отговор на въпрос каква е подготовката за евентуална следваща ковид вълна.

Безспорни са научните факти, че тези, които имат бустерна доза от ваксината, са много по-защитени от варианта „Омикрон“, допълни тя. Според учените тази защита достига до 70 процента.

Лекарите и акушерките в „Майчин дом“ бяха поздравени от името на президента Румен Радев. Директорът на болницата проф. Иван Костов връчи плакет на Даринка Владова, съветник на президента по благотворителната инициатива „Българската Коледа“, и благодари за подкрепата, оказвана на болницата в рамките на инициативата.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Мълчаливото мнозинство или какви са нагласите на българите за касуса с руският посланик в България Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата?

Meta стартира дигитален магазин за дрехи, за да позволи на потребителите да купуват тоалети за своите аватари

Лидерът на Туркменистан иска „Портите на ада“ да бъде потушен