Здраве и красота Обучение и курсове

Витамин Д сутрин или вечер

Интересувате се Витамин Д сутрин или вечер? Един от най-важните компоненти за човешкото здраве е витамин D. Той укрепва костите, намалява риска от заболявания на сърдечно-съдовата система и укрепва имунната система. Въпреки това, добавката, подобно на други хранителни вещества, е добре да се пие, спазвайки препоръчителните правила за прием.

Ползи от витамин D

Компонентът е необходим за правилното функциониране на повечето вътрешни органи и системи. Той изпълнява следните основни функции. Подпомага здравето на опорно-двигателния апарат. Елементът участва във фосфорно-калциевия метаболизъм. Благодарение на D3 усвояването на калция се увеличава, доказано е, че той се усвоява много по-добре от организма при добри нива на витамин D. Минералът отива директно до местата, които имат най-голяма нужда от него, а именно – костите. При недостиг на витамин D калцият може да се натрупва в кръвоносните съдове, което води до сърдечно-съдови проблеми. В този случай мускулно-скелетната система ще страда от липса на калций. Затова по-често няма смисъл да се приема минерал без D3. Веществото участва в повишаване на защитните сили на организма. Той активира както вроден, така и придобит имунитет. При недостатъчно ниво на компонента се наблюдава увеличаване на концентрацията на противовъзпалителни цитокини. Това влошава ефективността на имунния отговор, което се отразява негативно на способността на организма да се противопоставя на инфекциозните агенти. Насърчава правилното функциониране на щитовидната жлеза, има положителен ефект върху хормоналния фон. Освен това има пряка връзка между бременността, дефицита на витамини и риска от спонтанен аборт. Жените с оптимална концентрация на компонента са п -склонни да имат успешно раждане.

  Ето как да се справим със сухите и уморени очи
Витамин Д сутрин или вечер

Това не е пълен списък на ползите от приема на витамин D. Учените многократно са провеждали проучвания в подкрепа на факта, че D3 намалява риска от рак. Превантивните дози от витамина забавят активността на гените, отговорни за развитието на злокачествени клетки. Също така, повишаването на нивото на компонента до приемливи стойности спомага за подобряване на работоспособността, повишава енергията, подобрява съня и позволява на тялото да се справя по-ефективно с последиците от стреса.

Кога се препоръчва приема на витамин D?

Препоръчва се да се приема сутрин. Това се дължи на факта, че сутрин метаболитните процеси в организма протичат много по-бързо, отколкото вечер. А самият „слънчев витамин“ помага за увеличаване на енергията. Ако използвате добавката сутрин или по обяд, това ще доведе до повече активност и прилив на енергия. Напротив, ако пиете лекарството следобед, може да изпитате проблеми със съня и превъзбуда. Това е неприятно както за възрастни, така и за деца. Факт е, че приеман вечер или през нощта, D3 (холекалциферол) влиза в конфликт с мелатонин, хормон, който се произвежда от тялото по време на сън. Има смисъл, че нашата нервна система и мозък свързват витамин D с деня – това е витаминът на слънчевата светлина – приемането му през нощта кара тялото ни да мисли, че трябва да сме будни.


Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Хороскоп от понеделник до неделя

Възможно ли е да се изтеглиш кредит, без да го връщаш?

Галерия на ГЕРБ