Акценти

Войната между Русия и Украйна в цифри

Кой какво контролира в Украйна?


Русия възобнови офанзивата си срещу стратегическия пристанищен град Мариупол след неуспех на временното прекратяване на огъня с твърдения за нарушения от двете страни. Финансовата система на Русия търпи още един удар, след като Mastercard и Visa обявяват, че спират операциите си в страната.

Картата по-долу показва кои части на страната са под руски контрол!

Къде бягат хората?


Близо 1,4 милиона души са избягали от Украйна, откакто Русия започна своята инвазия, според портала за данни на Агенцията за бежанците на ООН . Мнозина са потърсили убежище в Полша и други съседни държави.

Последният и все още нарастващ брой е 756 303 души, влизащи в Полша, 157 004 в Унгария, 103 254 в Молдова, 101 529 в Словакия, 53 300 в Русия, 63 192 в Румъния и 406 в Беларус. Най-малко 133 876 души също са избягали в други европейски страни.

Повечето от пристигналите са жени и деца. Всички мъже на възраст между 18 и 60 години са били възпрепятствани да напуснат Украйна, за да останат и да се бият.

НАТО в Европа


НАТО е най-мощният военен съюз в света. Състои се от 30 нации, основната му роля е да защитава своите държави-членки с политически и военни средства.

Русия се противопоставя на бази на НАТО в близост до нейните граници и поиска писмени гаранции, че НАТО няма да се разширява на изток. Едно от основните искания на Кремъл е Украйна никога да не може да се присъедини към НАТО – ход, който той смята за червена линия. Съединените щати отказаха да отстъпят на това искане.

Военен сблъсък

Русия има една от най-мощните военни в света и се нарежда сред петте най-големи разходи за отбрана.

През 2020 г. Русия похарчи 61,7 милиарда долара за военните си сили, което представлява 11,4 процента от държавните разходи. За сравнение, Украйна похарчи 5,9 милиарда долара за своите въоръжени сили, или 8,8 процента от държавните разходи, според Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

От началото на напрежението съюзниците от НАТО, опасяващи се от потенциална наземна инвазия от Русия, засилиха подкрепата за Киев, като изпратиха военно оборудване в Украйна.

Нефтени и газови ресурси


Русия и Украйна са богати на нефт и газ. Русия има най-големите доказани запаси на газ в света – 48 938 милиарда кубически метра. Повече от 70 процента от запасите на газ в страната се държат от Газпром, държавен енергиен гигант.

Русия доставя около една трета от природния газ в Европа. Санкциите на САЩ във връзка с конфликта могат да нарушат това снабдяване, влошавайки енергийната криза в Европа. На 22 февруари Германия спря сертифицирането на Северен поток 2, проект за руски газопровод на стойност 11,6 милиарда долара, който е предназначен да пренася 151 милиона кубически метра газ на ден в Европа.

Русия също има едни от най-големите доказани петролни запаси – 80 милиарда барела, или 5 процента от световните запаси.

Украйна също има значителни запаси от петрол и газ съответно от 395 милиона барела и 349 милиарда кубически метра. Страната се намира на кръстопътя между Запада и Русия и играе ключова роля в доставката на руски газ на европейските пазари.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Кирил Петков: Да се получава зелен сертификат срещу безплатен тест за антитела

Реалните цели на САЩ за конфликта в Украйна

Истината за войната в Украйна (ВИДЕО)