Спорт

Всички се надяват за една по-нормална футболна година

Футболната 2021 година беше повече от странна и имаше странен календар. Европейското първенство за пръв път в историята си се игра в нечетна година, а множество клубни турнири и срещи бяха с липсваща публика заради епидемията от Ковид. Въпреки това феновете са оптимисти за тази година, букмейкърите също. Те продължават да пускат разнообразни пазари, добри коефициенти и прогнози като тази на Сезам за вечното дерби.

Всички се надяват, че през настоящата 2022 г. нещата около футбола в частност и спорта изобщо, ще се нормализират. Именно затова очакванията са, че в идните месеци от годината, ще станем свидетел на много и то качествен футбол, чиито акценти са Европейското за жени, Купата на Африканските нации и Световното в Катар.

Предстои да се насладим и на големите  европейски клубни турнири, както и на надпреварата в родното футболно първенство, както и участието на националите ни в Лигата на нациите, което може да им циментира пътя към  Евро 2024.

От 1 до 3 март 2022 година очакваме мачовете от Купата на България за сезон 2021/2022. Тогава ще се срещнат отборите на Септември (София) и Левски, Монтана и Лудогорец, Славия и Берое, както и ЦСКА и Локомотив (Пловдив). При тях крайният победител ще бъде определен в една-единствена среща. Ако резултатът е равен в редовното време, ще бъдат играни традиционните две продължения от по 15 минути. Ако ремито продължава и след това, ще има дузпи за определяне на победителя в срещата.

Настоящият формат на Първа лига с 14-те отбора ще е валиден и през идния сезон. От сезона 2022/23 обаче отборите ще бъдат вече 16 отбора според актуалното решение на БФС. Тогава отборът, който е последен в Първата лига, направо изпада във Втората, докато отборът, който е предпоследен в Първа лига отива на баражи с класирания четвърти във Втората. Първите трима във Втора лига се възползват от директната промоция, за да отидат нагоре, зокато лигата не достигне до 16. Отборите във Втората лига ще бъдат 20.

Сезон 2022/2023 стартира между 23 и 26 юли и този път пак ще има плейофи в родното първенство. Стана ясно и че всичките ни клубове от елитната група ще получат лицензи. Само за Левски, Черно море и Локомотив София е предвиден едномесечен мониторинг.

Първата ни професионална футболна лига е е на върха в родното футболно първенство и се организира от Българския футболен съюз и Професионалната футболна лига. Настоящият сезон 2022/2023 е 99-тия поред в историята на родния футбол.

Както вече казахме, тази група има 14 отбора. Първенецът сред тях отива директно на елиминации за Шампионска лига. Следващият отива на елиминации за Лигата на конференциите, а класираният трети има баражи срещу класираният на седмо място за елиминации на Лигата на конференциите. Класираният на последното място в българския футболен елит ще отпадне, докато отборът на 14-то място отива на баражи срещу класираният на 4-то място във Втората ни футболна лига лига.

През този сезон в елита играят 6 тима от столицата, 2 от Пловдив и по един отбор от градовете Варна, Разград, Кърджали, Враца, Благоевград и Стара Загора.

Междувременно има раздвижване и при българските футболни съдии за настоящата футболна година. Международната футболна централа ФИФА вкара цели 31 наши рефери в престижния си списък с международните съдии за годината. Арбитърът Георги Кабаков пък стана първият наш лицензиран VAR-съдия.

9 родни главни арбитри, от които и три жени, бяха предложени официално от Съдийската комисия на ФИФА, за да бъдат начело на мачове на най-високо ниво през годината. Това са Георги Кабаков, Георги Давидов, Ивайло Стоянов, Християна Гутева, Никола Попов, Галя Ечева, Волен Чинков, Кристина Георгиева и Драгомир Драганов.

Общо 14 български съдии ще бъдат сред асистент-реферите в структурата на ФИФА през 2022 година.

Научаваме и че имаме и първа трансферна сделка в родния футбол за тази година. Това стана факт след като ЦСКА 1948 взе нов футболист. Това е 26 годишният офанзивен играч Александър Аспарухов от Струмска слава (Радомир), която е и юноша на червените и е играл в Литекс.

Заради всички тези надежди за една по-нормална футболна 2022-ра, букмейкърите оптимистично са се настроили за голяма игра и атрактивни залози, а Сезам завладя пазара със серия бонуси. Футболът е празник и не бива да го забравяме, а да се насладим на всяка секунда и на всяка възможност да се насладим на играта и да залагаме на любимия си отбор, напук на Ковид.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Лесни задачи за грандовете във Висшата лига за предстоящия кръг на ФА Къп

Различното Световно първонство по футбол в Катар 2022

Пекин се готви да посрещне параолимпийците през март