Авто-мото

Възможности за ремонт на електродвигатели

Всеки електродвигател, колкото и качествен и скъп да е той, в някакъв момент спира да работи и се стига до необходимостта от ремонт. Най-често в практиката се среща услугата пренавиване на електродвигатели, която за щастие не е толкова скъпа и недостъпна. Все пак трябва да се има предвид, че различните типове електромотори подлежат на различни процедури, съответно и цените на ремонтите са различни.


Трифазни асинхронни електромотори


Един от най-разпространените типове двигатели е трифазният асинхронен електромотор с късо съединен ротор. Усъвършенстването на честотните регулатори доведе естествено до увеличение на значението и областите на приложение на асинхронните електродвигатели, което е свързано и с появата на нови функции и намалено потребление на електроенергия.
Основни предимства на трифазния асинхронен електромотор са неговата надеждност, здравина, и не на последно място, ниската му цена.


Електромотори с навит ротор


Електродвигателите с контактни пръстени (наричани още електродвигатели с трифазен навит ротор) са най-често срещани в индустрията, където е необходимо плавно запускане на двигателя – това са различните видове преси, кранове и други. Те също подлежат на ремонт, като цената е сравнително достъпна.


Постояннотокови електромотори


Както името подсказва, постояннотоковите електродвигатели се различават от променливотоковите по това, че към вала им е прикрепен специален детайл, наречен колектор. Функцията на колектора е да преобразува постоянния ток в променлив и обратно.

Ремонтът на този тип електродвигатели (постояннотокови) се усложнява именно поради наличието на въпросния колектор и свързаните с него явления и контактни елементи.
За да бъде качествено отремонтиран постояннотоковият електродвигател, старите намотки биват премахвани в специална пещ при поддържането на контролирана температура. По този начин се избягва възможността да бъде увредена стоманата.


Задължително е пренавиването да се прави с качествен бобинажен проводник, както и съответното високо ниво на изолационните материали и импрегнация. Това гарантира безпроблемна продължителна работа на електродвигателя, дори и при усложнени условия.


Когато избираме къде да ремонтираме електромотора, трябва да имаме предвид, че често пъти по-ниската цена може да означава влагане на компоненти с по-ниско качество. Това може да се отрази негативно на бюджета ни в дългосрочен план, особено ако правилната работа на този мотор е от огромно значение за нашия бизнес.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да разберем дали акумулаторът е здрав?

Колко е ограничението на магистралата

Защо е по-лесно да пазаруваме авточасти онлайн?