Любопитно Статии

Дървените играчки стават все по-популярни

Все повече родители в България избират дървените играчки пред пластмасовите. Но защо това е така и дали те наистина са по-добри?

Всички обичаме дървени играчки – нека си го признаем! Като цяло – те са не само по-атрактивни, но и по-здравословни, по-безопасни и по-екологични от пластмасовите играчки. Разбира се това не значи, че сред пластмасовите играчки също няма добри попадение. Сигурно си спомняте забавните конструктори от детството, които развиват креативното мислене.

Въпреки това има много причини, поради които може би не искате да напълните кутията за играчки на своето дете с всякакви видове лъскави пластмаси, а пък и желаете да стимулирате неговото физическо и умствено развитие, като събудите креативността му, логическото мислене, двигателните умения и сръчността. А кои са причините дървените играчки да са по-добри? В следващите редове ще разгледаме няколко.

Играчките от дърво са на практика вечни. Имат много по-дълъг живот от пластмасовите си събратя. Не само заради това, че са изработени от дърво, което е по-солиден материал, но също така и защото са по-семпли и с по-малко дребни частици, които могат да се счупят или изгубят.

Почти всеки си е играл с набор от дървени блокчета или кубчета в някакъв момент от живота си. Те са изключително прости и въпреки това могат да се използват по толкова много начини, забавни са и помагат за развитието на много жизненоважни умения. Сред някои от най-популярните играчки са: дървените кухни за игра, дървените работилници с инструменти, дървени пъзели, играчките по методите на Мария Монтесори за развиване на малчуганите и много други…

Вашето дете може да си мечтае за най-новата пожарна, но има вероятност тя да бъде оставена на една страна доста бързо, особено когато интересите му се променят. Но дървена пожарна би могла да се запази по-дълго и може да се предаде на приятели или бъдещи поколения.

Дървените играчки са по-добри за планетата ни. Дървото, за разлика от пластмасата, е устойчив ресурс. Той расте доста бързо и може да бъде заменен. Освен това в края на живота си той е биоразградим и така може да бъде изхвърлен по много по-безопасен и по-лесен начин.

  Как да го накарам той да ме търси?

А производството на дървени играчки не унищожава ли природата? Коректните производители на дървени играчки изработват изделия от устойчива дървесина, като например каучук. Каучуковите дървета се изсичат само когато спрат да произвеждат каучук, за да направят път за нови дървета. Дървесината по същество е отпадъчен продукт на каучуковата индустрия и какъв по-добър начин да се използва от това да се правят образователни, стимулиращи играчки, които ще бъдат ценени и ще носят радост на малките дечица.

Пластмасовите играчки, от друга страна, са направени от нефт. Невъзобновяем ресурс, който не може да бъде заменен. Пластмасовите играчки често съдържат и електронни компоненти, които лесно се чупят и правят играчките много по-трудни за рециклиране.

Дървените играчки са по-добри за вашите деца. Освен че имат очевидни ползи за околната среда, дървените играчки също са по-добри за вашето дете по редица начини.

Първо – пластмасовите играчки могат да съдържат бисфенол А, за който е известно, че е хормонален разрушител, и пластмаси, които съдържат известни канцерогени. Затова е жизненоважно да проверите от какво всъщност са направени вашите бъдещи пластмасови играчки, още преди да ги купите. Особено след като всички знаем колко често играчките се озовават в устата на малките палавничета.

Тук си струва да се отбележи, че не всички дървени играчки също са напълно безопасни. Много евтини дървени играчки са направени от слой, който може да съдържа всякакви химикали и не всички бои и петна също са безопасни, така че винаги си струва да проверявате.

Второ – дървените играчки обикновено са по-прости и по-отворени в дизайна. Това насърчава децата да бъдат по-креативни и с въображение в играта си. Блестящите пластмасови играчки също могат да причинят забавяне на развитието.

Ако желаете да прибавите дървени играчки към игралния асортимент на своето дете – може да октриете специализирани магазини във всеки по-голям град в България. Повечето от тях притежават и онлайн магазини. Един такъв магазин за дървени играчки е Detskiigrachki.com.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Илиян взриви мрежата с нови скандални записи между него и Джулиана Гани

Врабчетата – малки, но важни птици – ключови за екосистемата

Oткъде извира Дунав