Здраве и красота

Защо горчат краставиците?

Защо горчат краставиците

Въпреки добре известната непретенциозност, краставицата все още е доста деликатно растение. Ако нещо не му харесва, много скоро долната част на зеленчука, а след това и цялата кора с пулпа, става горчива. Помните ли как като дете трябваше да опитате „дупето“ на краставица, преди да я нарежете на салата? Много хора все още са принудени да проверяват кои краставици от реколтата са сладки и изобщо има ли горчивина в тях. Нека заедно да разберем защо някои краставици са горчиви.

Защо краставиците са горчиви?

Растенията, подобно на хората, могат да бъдат стресирани. И реагират на стреса по свой начин. По-специално, краставицата, при неблагоприятни условия на отглеждане, започва да произвежда кукурбитацин, токсично органично съединение, което придава на плодовете горчивина. Веществото се синтезира в листата и след това се разпределя в растението, натрупвайки се в кореновата система. Поради тази особеност през 18 век краставиците дори се считат за отровни и не се консумират! Сладката краставица също съдържа това вещество, но в минимално количество. Днес горчивата краставицата, от своя страна, се счита за лечебно растение. Поради съдържанието на кукурбитацин, известният зеленчук подобрява функционирането на черния дроб и червата, намалява риска от злокачествени тумори. Някои привърженици на алтернативната медицина приписват антихелминтни и противовъзпалителни свойства на горчивите краставици.

  Ето как да се справим със сухите и уморени очи

Много растения също се защитават чрез подобни механизми. Например тиква, пъпеш, диня съдържат сапонин, органично съединение с горчив вкус, свързано с кукурбитацин. Температурните промени, липсата на влага, твърде горещото време, лошата почва, предимно глинеста или пясъчна, са най-честите причини за горчивина в краставиците. Само един от тези фактори е достатъчен, за да могат растенията да натрупват кукурбитацин в долната част на плода и в кожата. В риск са неузрелите плодове и презрелите екземпляри, които планирате да използвате за размножаване.

Защо горчат краставиците

Кои краставици са най-горчиви?

Тези, които растат при неблагоприятни условия. А също и растения, израснали от семената на горчиви краставици. Ето защо, при засаждане, изберете сортове и хибриди, които са устойчиви на горчивина. Също така времето за сеитба влияе върху сладостта на краставицата. Ако краставиците не са били наблюдавани и растението не е имало време да свикне с постепенното увеличаване на слънчевите дни и високите температури, горчивината със сигурност ще се почувства.


Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да отслабна в корема?

Как да свалиш температура

Редовна грижа: Кога и колко пъти годишно трябва да посещавате зъболекар