Здраве и красота

Защо хълца бебето

Хълцането при бебето се причинява от свиване на диафрагмата и бързо затваряне на гласните струни . Бързото затваряне на гласните струни е това, което създава звука на хълцане. Тъй като хълцането обикновено засяга предимно възрастните, може да се предположи, че засягат и бебетата. Но бебетата обикновено не са засегнати толкова.

Всъщност много бебета могат да спят през пристъп на хълцане, без да бъдат обезпокоени, а хълцането рядко пречи или има някакъв ефект върху дишането на бебето.

Всъщност проучване от 2019 г. показва, че хълцането може да е важно за развитието на мозъка и дишането на бебето. Хълцането при бебета вероятно е друг инструмент за развитие – и един от най -ранните, които се развиват в утробата.

Но ако бебето ви изглежда обезпокоено, ето няколко съвета:

Направете почивка и помогнете на бебето да се оригне

Прекъсването на храненето с оригване на бебето може да помогне да се отървете от хълцането, тъй като оригването може да помогне от излишния газ, който може да причини хълцането.

Оригването също ще помогне, защото поставя бебето в изправено положение. В Американската академия по педиатрия препоръчват да оригвате бебето си, не само след хранене но и периодично по време на хранене.

Ако бебето ви е кърмено , оригвайте го, след като смени гърдите.

Използвайте залъгалка

Хълцането при бебета не винаги започва от хранене. Когато бебето започне да хълца самостоятелно, опитайте се да му дадете да смуче залъгалка , тъй като това ще помогне за отпускане на диафрагмата и може да помогне за спиране на пристъпа на хълцане.

  Ето как да се справим със сухите и уморени очи

Опитайте с вода

Ако изглежда, че бебето ви е в дискомфорт поради хълцането си, можете да помислите да опитате вода с билки. Билковата вода е комбинация от билки и вода, за която някои смятат, че помага при колики и други чревни дискомфорти, въпреки че няма доказателства в подкрепа на това.

Видовете билки могат да варират и могат да включват джинджифил, копър, лайка и канела. Клинично не е доказано, че водата с билки помага при хълцане при бебета. Също така се счита за добавка и затова водата за захващане не се регулира от Администрацията по храните и лекарствата.

Преди да дадете на бебето си нещо ново, винаги се препоръчва да го обсъдите с лекаря на вашето бебе.

Оставете ги да спрат сами

Бебетата под 1 година ще хълцат доста често, така че да ги оставите е може би най -добрият вариант. По-често хълцането на вашето бебе ще спре от самосебе си.

Ако не притесняват вашето бебе, тогава можете просто да ги оставите да изчезнат .

Ако не се намесвате и хълцането на вашето бебе не спира от само себе си, уведомете лекаря му. Макар и рядко, възможно е хълцането да е знак за по-сериозен медицински проблем.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

8 признака на нисък тестостерон

Как да спрем сърбежа?

Билколечение в Скития и Древна Русия