За дома

Значението на картините в интериора

Мнозина възприемат картините само като елемент на декора. Всъщност те имат много повече функции:

  • Отражение на вътрешния свят на собственика.
  • Поставяне на акценти. 
  • Способността за подобряване на психичното здраве.

С помощта на платна с изображения можете да трансформирате най-скромния интериор. Не е необходимо да окачвате оригинални произведения на изкуството на стената. Достатъчни са подбрани с вкус платна с интересни сюжети.

Картината е последният щрих в дизайна. Тенденцията да се украсяват стените с картини се появи преди няколко века. Темата и семантичното съдържание на изображенията се промениха, но основната задача на продуктите остана същата.

Как да изберем картина за стила на интериора: съвети от дизайнери

Няма такъв стил на интериора, в който би било невъзможно да се съчетае картина. Ключът към успешната композиция е правилният избор на продукт. Основните параметри са съдържанието и цветовете на платната. 

Сюжетното съдържание на картината

Семантичното съдържание на платното трябва да съответства не само на стила, но и на предназначението на стаята. Всяка стая има специфична тема. 

Например, в спалнята естествени мотиви, флорални натюрморти, модулни картини с изображения на цветен залез, блестящи звезди или мистериозни любовни истории ще изглеждат страхотно.

Когато избирате картина за хол, ще се натъкнете на голямо разнообразие. В тази стая можете да поставите платна на всяка тема.

По-добре е да „уредите“ изображения на приказни герои или животни в детската стая. Ако детето ви обича фантазията, можете да потърсите рисунка в тази посока.

Кухнята е идеално допълнена от изображения на апетитни ястия, зеленчуци, плодове, кафе на зърна, подправки. Интересно изглеждат плакати с чужди надписи. 

Абстракцията и геометрията са добри за коридорите. Такива рисунки привличат вниманието и ви разсейват след тежък работен ден.

Цветен спектър

За да се избегне стилистичен дисонанс, картината трябва да се комбинира с основните цветове на дизайна. Можете да изберете различни нюанси от същия спектър или да въведете контрастни тонове, които са в хармония с основата. 

Дори в многоцветни изображения има акцентен тон. Именно върху него трябва да се ръководите в опитите да преобразите интериора.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Защо трябва да имаме вана в банята

Как да изберем правилния комарник?

Как да внедрите малко разнообразие във вашия дом?