Кредити

Молба за изчистване на ЦКР и изчистване на кредитна история

Може ли да напишем молба за изчистване от ЦКР и как като цяло да изчистим кредитна история стъпка по стъпка

Често се случва някой клиент, по времето на младост и нестабилност, да има забавяне на заема, а може би дори повече от едно. През следващите години фактът на лоша кредитна история затруднява живота. Защото става причина за отказа на банките да издават заеми, точно в момента, в който е необходимо да се подобрят условията на живот. Интересното е, че престижното образование и добре платената работа не винаги позволяват да се коригира ситуацията.

Как да идентифицираме добра или лоша кредитна история?

Показател за добра кредитна история е безпроблемното отпускане на заеми при много атрактивни условия. Банките ценят клиенти с добра кредитна история и запазват индивидуални оферти.

Ако, възнамерявайки да отиде на почивка или решите да актуализирате мебелите в апартамента, клиентът изпраща заявление за заем, като прикачва необходимите документи. И изведнъж той получава необоснован отказ – това е повод да се замислите за качеството на финансовата информация във вашата лична кредитна история.

Възможно ли е и как да изчистите кредитната история в общата база данни?

Кредитната история е систематизирана информация за погасени и текущи заеми, навременността на извършване на плащания и допуснати грешки, данъчни дългове, глоби и т.н.

Това е своеобразен информационен архив, който позволява на кредитните институции да оценят нивото на платежоспособност и надеждност на потенциален кредитополучател.

Кредитната история се съхранява в бази данни, специално създадени за това от търговски организаци.

Кредитната история се съхранява в базата данни за 5 години. След този период от време настъпва автоматично нулиране.

Можете да използвате легален метод за премахване на информация от базата данни, която компрометира финансовата репутация на нейния собственик. Това е в случая, когато кредитната институция е допуснала сериозна грешка и е предала неверни данни за клиента.

Начини за подобряване на кредитната ви история

Има само един начин да коригирате кредитната си история, като по този начин формирате положително мнение за себе си – чрез въвеждане на свежа информация за нови заеми и тяхното своевременно погасяване.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Плащане на битови сметки с кредитна карта

Спешни кредити без доходи и лошо ЦКР

Бърз кредит до 400 лв.