Култура

ИМЕН ДЕН МАРИЯ

Едно от най-хубавите и най-предпочитани женски имена в България. Всяка жена, която носи името Мария чества своя Имен ден на 15 август. Имен ден празнуват и производните на името като: Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Мариола!

Етимологията на името е силна и постоянна.

Всяка година честваме и почитаме името на Пресвета Богородица – Мария, два пъти в годината:

  • На 15 август, празникът се нарича Голяма Богородица.
  • На 8 септември, празникът е наречен Малка Богородица.

И на двете дати десетки храмове, манастири и параклиси в страната честват храмовият си празник.

На 15 август е един от най-големите и високо почитани християнски празници у нас. Православната църква отбелязва годишнина от смъртта на Божията майка – Успение Богородично или по-известен, като Голяма Богородица. Това е причината този ден да е силно предпочитан от миряните за даване на курбани за здраве, както и за провеждане на общоселски събори.

На Голяма Богородица болните, търсещи изцеление, нощуват на „Свети места“ с вяра и надежда за оздравяване.

На следващата дата, 8 септември, Българската Православна църква почита Рождеството на Пресвета Богородица. Празникът се нарича Рождество Богородично или Малка Богородица. Предполага се, че е наречен така, защото тогава се ражда малката Мария, на която й е било предопределено да бъде майка на Божият син.

Поверията гласят, че Божията майка-Мария помага на жени, които имат репродуктивни проблеми, да се сдобият със свои наследници. Затова в денят на Голяма Богородица, младите булки и невести без деца носят специално изработени и подготвени дарове – кърпи, чорапи и ги поставят под иконата на Божията майка-Света Богородица.

От писанията в Библията научаваме, че Мария, майката на Исус Христос, е била избрана с привилегията да роди синът Божий. Чудо е, че това се е случило, докато тя все още е била девица.

Дева Мария, дъщеря на благочестиви родители, ни е завещала достоен пример за вяра, смирение, чист и духовен начин на живот.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

19 МАРТ ИМЕН ДЕН

10 ФЕВРУАРИ ИМЕН ДЕН

СВЕТА МАРИНА ИМЕН ДЕН