Здраве и красота

Как да си набавим витамин B12

Всички знаем колко важен витамин е B12, но как да си го набавим?

Важно е витамин В12 да присъства в нашето тяло в адекватни количества , така че умората да не е ежедневна и да може да се поддържа активен живот с нормално физическо и умствено представяне. Липсата или излишъкът на витамин В12 може да навреди на тялото ни. 

Топ храни с витамин В12

Яйце

Яйцето е много пълноценна храна с голямо количество хранителни вещества, лесно се усвоява от организма и е от съществено значение за здраво тяло. В частта на жълтъка се намира най-големият принос на витамин В12 . 

Скумрия

Тази мазна риба, наред с други, е правилна храна за получаване на количеството витамин В12, от което тялото се нуждае. Скумрията е храна със силен вкус, която може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания. 

Консумацията на мазна риба като сардини или херинга е жизненоважна за здравата функция на нервите. 

Чисто месо

То е много полезно за здравето поради ниското съдържание на мазнини и високата концентрация на витамини, включително витамин В12. Постното месо се намира в телешки или свински гърди, филе или филе. 

Сирене

Сиренето е млечен продукт, предназначен за редовна консумация и с голямо разнообразие за избор. Неговият принос на витамин В12 варира от един вид сирене до друг . 

Въпреки че различните сортове сирена не съдържат големи количества витамин В12, за вегетарианците това може да бъде добър вариант да осигурят на организма необходимото количество витамин В12 . 

  Ето как да се справим със сухите и уморени очи

Сьомга 

Тази риба има много полезни свойства за правилното функциониране на организма. Той е чудесен източник на витамини от група В , като витамин В12. Консумацията му действа върху правилното функциониране на нервната система и доброто здраве на мозъка. 

Черен дроб 

Черният дроб е една от най-богатите на витамин В12 храни, независимо дали е пилешки или телешки. Тази храна се отличава със своята функция за заздравяване и регенериране на клетки чрез защита на кръвните клетки. 

Плодове и зеленчуци, които съдържат витамин В12

Портокал

Този цитрусов плод има лечебни и детоксикиращи свойства благодарение на състава си, базиран на витамини и минерали. Поглъщайки пресен портокалов сок, вие получавате количеството витамин В12, от което тялото се нуждае .

Авокадо

Много питателна храна, богата на полезни мазнини и идеална за включване в ежедневната диета. 

Боровинки

Този вкусен плод с множество ползи и антиоксидантни свойства съдържа добро количество от този витамин от група В, което позволява по-добро здраве на червата, контролира хипертонията и ограничава инфекциите на пикочните пътища .

Краставица

Краставицата, благодарение на това, че е храна, богата на витамин B12, е от съществено значение за насърчаване на нервните импулси и здравето на клетките .

Основният източник на витамин В12 е от животински произход , така че за вегетарианците и веганите най-препоръчителното нещо е да допълват диетата си с добавки с витамин В12, за да не страдат от значителен дефицит на този витамин от група B, което би имало някои тежки последствия върху тялото.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Колко е нормален пулс

Kак да се успокоим без лекарства

Как да си набавим витамин в12