Финанси

Кийосаки, който прогнозира срив на пазарите, препоръчва тези 3 инвестиции

Експертните прогнози за корекция на фондовия пазар в САЩ са често срещани в наши дни. Но благодарение на високите нива на инфлация, авторът на финансовия бестселър „Богат татко, беден татко“ Робърт Кийосаки прогнозира нещо много по-лошо.

„Инфлацията грабва бедните. Инфлацията прави богатите по-богати“, туитна той миналата седмица. „Пригответе се: гигантска катастрофа, после нова депресия.“

Това не е първият път, когато Кийосаки бие алармата за фондовите пазари.

През септември той каза пред Kitco News, че „най-голямата катастрофа в световната история“ ще се случи през октомври. Въпреки че тази прогноза изобщо не се оказа вярна – след като S&P 500 се покачи с 6.9% миналия месец – Кийосаки не отстъпва от своята ултра-меча позиция.

Всъщност известният автор повтори убеждението си, че има само три „интелигентни“ инвестиции за закупуване в момента: злато, сребро и биткойн.

Нека да разгледаме набързо това трио от сигурни убежища.

Биткойн

„Обичам биткойна, защото не вярвам на Фед, Министерството на финансите или Уолстрийт“, туитна Кийосаки миналия месец.

Мнозина смятат, че възходът на биткойн е отражение на нарастващото недоверие на хората към фиатните пари. За разлика от фиатната валута, биткойн не може да бъде отпечатан от нищото. Вместо това, броят на биткойните е ограничен до 21 милиона от математически алгоритми.

От началото на годината до момента, цената на биткойна вече се е увеличила повече от два пъти.

Инвеститорите могат да получат експозиция към най-голямата криптовалута в света чрез ProShares Bitcoin Strategy ETF. Компаниите, които са се обвързали с крипто пазара – като Coinbase и MicroStrategy – представят друга възможност да се възползват от крипто бума.

Злато

Мнозина наричат криптовалутите – новото злато. Но въпреки че Кийосаки силно препоръчва биткойна, той все още харесва добрия стар жълт метал като защита срещу задаващия се спад на пазарите.

  Застраховане онлайн: Как да спестите непредвидени разходи и да си осигурите спокойствие

Златото е класическият актив за убежище. Инвеститорите са се опирали на него, за да помогнат да запазят богатството си от векове. По време на криза търсенето на благородния метал често нараства.

От 2007 до 2009 г. – когато фондовият пазар в САЩ се срина на фона на ипотечната криза – цената на златото нарасна с повече от 60%.

Можете да закупите златни монети и кюлчета в местния магазин за кюлчета. Можете също да инвестирате в ETFs като SPDR Gold Shares.

Компаниите за добив на злато са друга възможност. Когато цената на златото се увеличи, миньори като Barrick Gold и Freeport-McMoRan могат да процъфтяват.

Сребро

Среброто може да живее в сянката както на златото, така и на биткойн, но Кийосаки казва, че не трябва да се пренебрегва.

Всъщност още през август той туитна, че сивият метал е „най-добрата и най-нискорисковата инвестиция с висок потенциал“. Понастоящем цените на среброто са с около 50% от най-високите си стойности за всички времена.

Среброто може да служи като средство за съхранение на стойност и хеджиране срещу нарастващите лихвени проценти и скока на потребителските цени.

Среброто се използва широко при производството на слънчеви панели. Той също така е критичен компонент в електрическите блокове за управление на много превозни средства. Това индустриално търсене, в допълнение към ефективността му като хеджиране, прави среброто много интересен клас активи за инвеститорите.

Точно като златото, можете да си купите сребърни кюлчета. Можете също да инвестирате в сребърни ETFs като iShares Silver Trust.

Междувременно добиващите сребро компании като Wheaton Precious Metals и Coeur Mining също са идеално позиционирани за бум на цените на среброто.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Най-добри нискорискови инвестиции за 2022 г.

Кредитен регистър – как работи проверката на ЦКР?

Как да изкарам пари от изкуственият интелект с 5000 лв инвестиция