Здраве и красота

Колко важно е храненето при диабет

Диабетът е заболяване, което не трябва да бъде подценявано. Безспорен е фактът, че страдащите от захарна болест се увеличават в пъти всяка година. Това не може да се оспори и от най-добрите специалисти, защото данните говорят.

На темата се дава широка гласност през последните години именно с цел запознаване на обществото със симптомите на захарния диабет и превенцията от него.

Огромна част от заболелите откриват първопричините в нарушаването на естественото хранене, липсата на движение и съвременното замърсяване на храните. Всички те водят до проблеми с храносмилателната система.

Още в далечното минало бащата на медицината Хипократ казва, че всички болести започват именно от стомаха и в частност храносмилателната система.

От горепосоченото може да се заключи, без особена изненада, че и захарния диабет води началото си от вредната храна, която приемаме.

Неслучайно по-пълните хора са предразположени към диабет. При тях се наблюдава натрупване на масна тъкан в областта на корема. Според специалисти хлябът е въглехидрат, който се разгражда в организма за 12 часа, което е много време особено сравнено например с меда, който се разгражда за 1 час.

При напитките ситуацията е подобна. Пиенето на кока кола, която е богата на глутен, води до пристраствяне и е особено вредна за болните от захарна болест.

Лекарите са категорични, че най-големите врагове на диабетиците са всички пшенични изделия.

При диабет тип 2 те посочват, че намаленото консумиране на чиста захар е абсолютно належащо. Тя е пречистена от полезните вещества, от които е получена кристалната захар. Може да бъде заменена с мед до една или две лъжици на ден.

Ендокринолозите съветват храненето да бъде балансирано. Трябва да се приемат достатъчно протеини, за да функционира човешкия организъм правилно. Препоръчват се по-малки порции, но по-често.

Задължително всякаква бърза храна като бургери, дюнери и др. трябва да се ограничи до минимум, а най-добре напълно да се спре. Това е общовалидно правило както за възрастни, страдащи от диабет, така и за деца, и юноши.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да отслабна в корема?

3 ползи за здравето от CBD маслото

Как да се отървем от чревни паразити