Любопитно

Колко зъба има човек

Опитахте ли се да преброите зъбите си с език? Колкото и да използваме зъбите си ежедневно за неща като дъвчене и говорене, много хора не знаят твърде много за тях. Въпреки че има много интересни неща за зъбите, нека започнем отначало, като отговорим на въпроса „колко зъби има човек?“

Краткият отговор е, че хората имат 20 първични зъба и 32 вторични (постоянни) зъба през целия си живот. Докато краткият отговор може да ви спечели някои любопитни точки, той не ви помага да научите какво всъщност правят вашите зъби и защо са толкова важни. За това имате нужда от по-дългия отговор.

Тези 32 зъба се делят на:

  • 8 резци
  • 4 куспиди (кучешки зъби)
  • 8 бикуспиди (премолари)
  • 12 кътници
  • 4 зъба на мъдростта

Резци

Резците са зъбите в центъра на усмивката ви, с четири на горната дъга и четири на долната дъга. Резците са първите млечни зъби, които израстват и изпадат, както и първите постоянни зъби, които израстват. Първичните резци израстват около 6 -месечна възраст и изпадат около 6 -годишна възраст, за да се освободи място за вторичните резци. Те имат плосък, широк външен вид и функционират по същия начин като длетото. Острите им ръбове се използват за захапване на храна на по-малки парчета.

Кучешки зъби

Работейки далеч от центъра на усмивката ви, куспиди идват наред. На горната дъга има две куспиди и две на долната арка. Първичните гърбици обикновено израстват на възраст между 16-20 месеца, започвайки от горната дъга. Въпреки това, вторичните камбанки започват да израстват около 9 -годишна възраст, но започват с долната арка. Куспидите са известни още като кучешки зъби поради заострения си вид. Този заострен, остър ръб позволява на върховете да разкъсват храната.

  Как да върнем блясъка на мрамора?

Бикуспиди

Следват бикуспидите или премоларите. Има осем бикуспиди, четири бикуспиди на горната арка и четири на долната арка. По -големи от резците и кучешките зъби, но по -малки от кътниците, бикуспидите имат по -плоска горна повърхност с различни хребети, използвани за смилане на храната на по -малки парчета. Бикуспидите не израстват при хората чак на 10 -годишна възраст, което означава, че има само един набор от бикуспиди, които са постоянни зъби.

Кътници

Кътниците са големите зъби, разположени в задната част на устата ви. Хората имат шест горни кътника и шест долни кътника, общо дванадесет кътника! Първият набор от кътници обикновено израства около шестгодишна възраст, вторият набор израства около 12-годишна възраст, а третият набор израства около 17-25-годишна възраст. От всичките ви зъби вашите кътници са най -здрави и се използват за смилане на храната, така че да може да бъде погълната безопасно.

Мъдреци

Третите ви кътници са по -известни като вашите мъдреци. За съжаление, обикновено тези зъби трябва да бъдат извадени, защото не се вписват правилно в устата. Зъбите на мъдростта са функционален орган, останал от нашето еволюционно минало. Преди хиляди години хората са имали по -големи черепи и по -строги диети, които изискват допълнителна дъвчеща сила. В днешно време храненето стана по -лесно и черепите ни станаха по -малки от предците ни. Това означава, че третите кътници имат проблеми с израстването изцяло и могат да причинят проблеми като болка, подуване и инфекция.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да разбера дали съм бременна с термометър?

Как се пушат пурети?

Как се тълкуват сънищата с бедствия и катаклизми?