Култура

МАРТИН ИМЕН ДЕН

Според църковният календар на 14 април Имен ден празнуват всички, които носят имената Мартин, Мартина и техните производни. На този ден почитаме денят на Свети Мартин Изповедник.

Според народния календар, обаче, Мартин и Мартина празнуват на 1 март. Преданията ни „казват“, че Марта е старица, която води със себе си пролетта и прогонва лютата зима.

На кратко, Мартин и Мартина празнуват Имен ден два пъти в годината:

  • На 14 април, съгласно църковния календар.
  • На 1 март, съгласно народния календар.

Произходът на името идва от латински и се свързва с Бога на войната – Марс.

От римската митология научаваме, че богът на войната Марс  се явява баща на близнаците Poмyл и Peм. Тук се корени и произходът на римляните, наричани за потомци на двамата братя.

Името Мартин са носили четирима папи и двама известни светци – Мартин от Тур – закрилник на Франция, а Мартин от Перу е покровител на перуанския народ.

Легендата разказва, за това, как римският папа Свети Мартин и Свети Максим Изповедник защитавали истинското църковно учение от съществуващото тогава лъжеучение. В тогавашното време еретиците били защитавани от император Констанс, който също споделял техните вярвания. По негова заповед покровителите на православното учение, Свети Максим Изповедник и папа Мартин, чрез употреба на сила били закарани в Цариград, където били подложени на мъчения и страдания. Осъдени са за политически престъпления. Това деяние се е случило през 553 г. Въпреки всичко, на което били подложени и двамата, те останали непоколебими в православните си вярвания.

Животът на папа Мартин го напуска в Крим, където е бил изпратен на заточение. Умира верен на православното учение.

За Света Мартина историята ни предава, че е била богато сираче и помагала на бедни и онеправдани хора. Тя е била задържана по поръчение на Александър Север. Останала твърда и непоколебима, тя не пожелала да се отрече от вярата си, заради което е била подложена на страшни мъчения, а по-късно и посечена. Святата Мартина е покровителка на Рим и закрилница на кърмещите майки.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

СВЕТА МАРИНА ИМЕН ДЕН

19 МАРТ ИМЕН ДЕН

30 АВГУСТ ИМЕН ДЕН