Здраве и красота

Основен принцип на здравословното хранене

Енергийната стойност (калоричното съдържание) на дневната диета трябва да съответства на дневната консумация на енергия на човек.

Значителна част от населението нарушава този принцип: повече енергия се консумира с храна, отколкото се изразходва. Движим се прекалено малко и ни липсва физическа активност. Заради това плащаме със собственото си здраве.

За практическото прилагане на принципа за рационалното хранене консумирайте толкова енергия, колкото изразходвате. Този принцип е напълно осъществим при наличието на достатъчно сила на волята. Вярно е, че хранителната индустрия също трябва да се вслуша в изискванията на времето и да започне по-активно да предоставя на населението вкусни, нискокалорични, нискомаслени, обогатени хранителни продукти.

Много е важно във всяко семейство да се консумират възможно най-малко висококалорични храни, както и да не се използват голямо количество мазнини и захар при готвене. Изберете зеленчукови гарнитури, чисто месо, риба и млечни продукти. Яжте по-често ястия от различни зърнени храни (с изключение на грис); хляб с трици, пълнозърнест или многозърнест. Не яжте храната си бързо: колкото по-бавно я приемате с толкова по-малко храна се засищате. Сервирайте ястията в малки чинии. При тях дори малките порции се възприемат като повече от достатъчни като количество. Във всяко семейство е желателно да има кантар за контролиране на теглото. Най-лесният начин за изчисляване на нормалното тегло: височина в сантиметри минус 100.

  Ето как да се справим със сухите и уморени очи

Калорично съдържание на продуктите и рационално хранене

Количеството калории, които получаваме от храната, трябва да съответства на количеството енергия, което изразходваме. Така че би било полезно да се запознаете с таблицата на енергийната стойност на основните продукти. Например, не забравяйте, че алкохолните и дори слабоалкохолните напитки не са направили никого по-слаб. Не забравяйте, че калоричното съдържание на алкохола е по-високо от енергийната стойност на въглехидратите : за захарта е 4,1 kcal /g, а за алкохола – 7,5 kcal /g (калорично съдържание на мазнини – 9,3 kcal /g).

За съвременния човек общият дневен прием на калории не трябва да надвишава 2500 kcal за мъж и около 2100 kcal за жена .

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Кето диета. Меню за седмицата

Колко струва вадене на мъдрец

Как да си набавя витамин Д