Актуално

Повторното заразяване от Covid-19 е рядко, тежкото заболяване е още по-рядко, установи проучване на хора в Катар

Когато хората се заразят повторно с Covid-19, шансовете им да завършат в болницата или да не преживеят инфекцията са с 90% по-ниски от първоначалната инфекция с Covid-19, според ново проучване.

Проучването, публикувано в сряда в New England Journal of Medicine, установи, че има малко потвърдени повторни инфекции сред 353 326 души, получили Covid-19 в Катар, а повторните инфекции са редки и като цяло леки.

Първата вълна от инфекции в Катар удари между март и юни 2020 г. В крайна сметка около 40% от населението имаше откриваеми антитела срещу Covid-19. След това страната имаше още две вълни от януари до май 2021 г. Това беше преди по-инфекциозния вариант на делта.

За да определят колко хора са се заразили повторно, учени от Weill Cornell Medicine-Катар сравняват записите на хора с PCR-потвърдени инфекции между февруари 2020 г. и април 2021 г. Те изключват 87 547 души, получили ваксината.

Изследователите установиха, че сред останалите случаи има 1304 повторни инфекции. Средното време между първото заболяване и повторното заразяване е около 9 месеца.

Сред тези с повторни инфекции имаше само четири случая, достатъчно тежки, че трябваше да отидат в болницата. Няма случаи, когато хората са били достатъчно болни, че да се налага да бъдат лекувани в интензивното отделение. Сред първоначалните случаи 28 бяха счетени за критично. Няма смъртни случаи сред повторно заразената група, докато при първоначалните инфекции имаше седем.

„Когато имате само 1300 повторни инфекции сред толкова много хора и четири случая на тежко заболяване, това е доста забележително“, каза Джон Алкорн, експерт по имунология и професор по педиатрия в университета в Питсбърг, който не е бил свързан с това проучване.

Изследването има граници.To e направено в Катар, така че не е ясно дали вирусът ще се държи по същия начин някъде другаде. Работата беше свършена, когато алфа и бета вариантът беше причина за много повторни инфекции. Имаше 621 случая, при които е неустановен и 213 от вирус от „див тип“. Нямаше споменаване на делта варианта, който сега е преобладаващият щам. Това може да окаже влияние върху броя на повторните инфекции.


По-ранни проучвания показват, че естественият имунитет намалява риска от инфекция.

Едно проучване, направено в Дания, публикувано през март, установи, че повечето хора, които са имали Covid-19, изглежда имат защита от повторна инфекция, която остава стабилна за повече от шест месеца, но проверка на демографските данни на кой се е заразил отново показа, че това са предимно хора на 65 години. и по-стари. Това проучване не показва ясно колко дълго продължава защитата, както и новото проучване на Катар.
Собствените изследвания на Alcorn за естествения имунитет показват, че нивата на антителата също варират значително от човек на човек. Учените все още не знаят кое ниво на антитела е защитно, но в някои случаи нивата след инфекцията може да не са достатъчни, за да предпазят някой да не се разболее отново.
„Трябва да се определи дали такава защита срещу тежко заболяване при повторно заразяване продължава за по-дълъг период, аналогично на имунитета, който се развива срещу други сезонни „обикновени настинки“ коронавируси, които предизвикват краткосрочен имунитет срещу лека реинфекция, но по-дългосрочен имунитет срещу по-тежко заболяване с реинфекция“, се казва в проучването. „Ако случаят със SARS-CoV-2 беше такъв, вирусът (или поне проучените до момента варианти) би могъл да приеме по-доброкачествен модел на инфекция, когато стане ендемичен.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Игри и играчки за развитие на визуално-пространствената интелигентност при децата

LG с революционни огъваеми дисплеи

В Мариупол откриват център по медицина и хуманитарна помощ