Култура

РАДОСЛАВ ИМЕН ДЕН

Всички, които носят името Радослав и производните имена, празнуват своя Имен ден, цели, три пъти в календарната година.

Първата дата, на която именяците: Радослав, Радослава, Рада, Ради, Радина, Радостин, Радост, Ралин, Райчо, Райко, Рангел, Радка, Радко и производните, честват празник, е на 2 февруари. Това е денят на Сретение Господне, който е един от четирите празника, посветени на Божията майка – Дева Мария. Старите българи наричат празника Зимна Богородица. 

На 2 февруари се чества и „Петльовден“. Името на празника произлиза от изключително тежки времена и трагични събития, на които нашите прадеди са били живи свидетели. В този ден се почита мъжката сила, майките на момчета слагат на масата петел. Веднъж годишно, еничарите минавали по домовете на българите, избирали и отвеждали най-хубавите и здрави момчета, а на вратата оставяли кървав знак. Това е т.нар. „кръвен данък“. Българските жени са умни майки. В този тежък ден, майките пожертвали петли и с кръвта правели зловещия знак. Така заблуждавали еничарите и спасявали българските синове.

Традиционното за деня е жертвена птица, приготвена с ориз или зеле, която се раздава на съседи за здраве на момчетата.  

Втората дата, на която изброените имена празнуват, е 8 ноември – Денят, в който почитаме Свети Архангел Михаил, наречен още Архангеловден. В този ден Православната църква почита честта на Светите ангели и най-вече на Михаил, когото смята за вожд на небесните сили.

По стара традиция на този ден българите колят курбан. Обикновено се жертва мъжко животно. Жените в къщата месят и раздават на съседите си обреден хляб, наричан “Рангелов” и т.н. Храната на трапеза се освещава от представител на църквата, а кожата от животното, наречено за курбан, се дарява винаги на църквата.

Третата дата, на която Радослав и производните имена честват Имен ден, е 25 декември – Рождество Христово (Коледа). Българската Православна църква чества Рождество Христово еднакво тържествено, както Великден. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България.

Етимологията на името идва от „носи радост и слава“. Произходът е славянски. Това име е с висока вибрация, наситено с енергия. Радослав се стреми към семейството си, затова се и жени рано. Гостоприемен, той често е посещаван от приятели.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да отворим акашови записи?

СВЕТИ МИНА ИМЕН ДЕН

БОЖИДАР ИМЕН ДЕН