Любопитно

Ритуали и суеверия съпътстват олимпийците в Пекин

Котки, мустаци, бельо и чорапи – какво общо имат всички те, когато се подготвяте за Зимните олимпийски игри в Пекин? Фактът е, че някои олимпийци робуват на редица суеверия и си имат ритуали и талисмани, без които не влизат в състезание, включително и на зимната олимпиада, която съвсем скоро стартира в китайската столица.

Почти всеки зимен спорт е свързан с контролиране на триенето между оборудването, което използвате, с леда или снега. Тези спортове изискват прецизност, решителност и понякога импровизация. Но въпреки упоритата работа, която е необходима, за да спечелите състезания или да направите акробатични изпълнения по-добре от вашите съперници, нещата не винаги се развиват според очакванията.

Вероятно затова някои от най-добрите спортисти са склонни да насочват вниманието си към нещо необяснимо, дори в решаващи моменти, които могат да определят кариерата им или дори живота им.

Татуировки

На младежките олимпийски игри в Лозана 2020 година, след като щастлива котка, нарисувана на ръката й, изглежда й помогна да спечели голямото състезание, скиорката в свободния стил на Китайската народна република Айлин Гу каза: „Много съм суеверна. Но знам, че това не е най-доброто нещо, когато хората се състезават. Гледах моите щастливи символи и се успокоих… Ако стана титуляр за същинската Олимпиада, ще си татуирам щастливата котка и знам, че тя ще ми донесе успех.”

Фалшиви мустаци

Чешката сноубордистка Ева Самкова е известна с това, че рисува фалшиви мустаци на горната си устна, преди да отиде на важни състезания. Тя е развила този навик, откакто участва в Световното първенство на FIS през 2011 година, където завърши на пето място при дебюта си. Три години по-късно тя застана на върха на подиума в сноуборд крос в Сочи 2014, за да спечели първия златен медал на страната си от Игрите – този път със специални мустаци в трите цвята на чешкото национално знаме: бяло, червено и синьо.

Цветът на бельото

Говорейки за цветове, Куак Юнги, капитанът на отбора по скоростно пързаляне по шорттрек на Република Корея, знае точно кой цвят ще го доведе до победи. Веднъж Куак призна, че е бил обсебен от бельото си, когато се е подготвял за големи събития. Всъщност 32-годишният спортист имал изтънчен навик да подрежда гащите си в различни цветове според едноседмичен график, водещ до големия ден. Въпреки това той беше принуден да се откаже от рутината, тъй като трябваше да пренарежда реда на цветовете, когато графиците се променят. Така Kwak измисли просто решение за носене на долни гащи, които винаги са с една и съща форма и цвят, което е червено.

  Как да вляза в чужд WhatsApp?

И обратното, италианският скейтър Франческа Лолобриджидане се придържа към един конкретен цвят. Тя винаги променя мнението си според ситуацията, преди внимателно да избере какво да облече под костюма си. „Избирам бельото си според цветовете, които са ми донесли късмет в други състезания“, казва настоящият италиански рекордьор на 3000 и 5 000 метра по време на скорошно интервю. „Но за всяко събитие – 1000, 1500 или 3000 метра – имам различни цветове. И задължително слагам несъответстващи чорапи.“

Ритуали преди състезанието

Понякога също помага да имате ритуал, който споделяте със съотборниците си. Попитана дали е имала рутина преди игрите, Алина Ковалева от женския отбор по кърлинг на ROC, казва: „Да, имаме отборен ритуал преди игрите. Играем с малка топка, пълна с ориз, която се нарича „чорапи“ – ритаме я и след това всички отиват да загреят, да се разтягат и да се готвят за мача.” „Винаги, когато излизахме рано на леда преди мача, винаги оставаха 15-20 минути и започвахме да ритаме ръкавиците, защото нямаше какво друго да правим. Тогава решихме, че имаме нужда от специално оборудване – топка, която да ритаме, за да не си разваляме екипировката. Ето защо решихме да купим чифт чорапи, за да играем играта.”

Мимики и жестове за късмет

Междувременно унгарският шорттрек състезател Шаолин Шандор Лиу стана култов на ПьонгЧанг 2018, когато представи своя „подпис“ вход преди състезанието. Той докосна дясната си вежда и след това лявата с дясната ръка, докато се взира в камерата, преди да намигне с дясното си око и да се усмихне. Не е ясно дали този ритуал е бил част от причината той да спечели първия златен олимпийски медал за Унгария, но изглежда Шаолин вярва в силата на неговото „Намигване на любовта“. Той каза: „Току-що намигнах малко в камерата и всички го харесаха! Това ми дава късмет. Печеля много състезания с късмета си.”

Не е ясно дали има подобни магии и за състезателите в Аустралиън оупън, но е факт, че тенисът си има милионите почитатели и носи страхотна емоция за феновете.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да купите подходящата мивка за баня

Как да видим заключен профил във Фейсбук

100 годишна технология за локализиране самолети