Кредити

Ръководство за управление на вашия кредит

Поддържането на чисто кредитно досие е от съществено значение в съвременния свят, тъй като то може да повлияе на способността ви да получите ипотека, заем или дори работа. Кредитната история на човек може да остане видима до 10 години, поради което е още по-важно да управлявате ефективно кредита си.

Проверете кредитния си доклад

Първата стъпка към управлението на кредита ви е да проверите кредитния си отчет. Това може да се прави безплатно на всеки 12 месеца, като се използва един от най-големите уебсайтове за кредитна проверка. Агенциите за кредитно отчитане събират информация за вашата финансова история, включително заеми и други дългове, история на плащанията и информация за всички неизплатени суми. Кредитните доклади имат за цел да помогнат на кредиторите да преценят риска от разрешаване на вземането на заем от ваша страна.

Изплащайте дългове с високи лихвени проценти

Втората стъпка към ефективното управление на кредита ви е да изплатите дълговете с високи лихви възможно най-скоро. Това е особено важно, ако имате кредитни карти с високи лихвени проценти. Въпреки че кредитните карти могат да бъдат полезна, краткосрочна форма на кредит, високите лихвени проценти могат да бъдат изключително трудни за изплащане. Кредитните карти също така представляват сериозен риск за кредитния ви рейтинг, тъй като колкото по-висок е балансът, толкова по-негативно ще се отрази той на кредитния ви рейтинг.

Бъдете избирателни, когато кандидатствате за заеми

Третата стъпка към ефективното управление на кредита е да бъдете селективни при кандидатстване за кредити. Най-важният аспект на молбата за кредит е способността ви да изплащате кредита. Ако имате негативна информация в кредитния си доклад, е по-вероятно да ви бъде отказан заем. Важно е да бъдете селективни, когато кандидатствате за заеми, като например ипотеки, заеми за автомобили или заеми за покупка на жилище, тъй като това ще ви помогне да управлявате ефективно кредита си.

Чистият кредитен отчет може да има огромно значение за живота ви. Той може да ви помогне да получите заем или ипотека с по-ниска лихва или дори да си намерите работа. Кредитните доклади се споделят от банки и други финансови компании, както и от работодатели. Повечето хора нямат представа колко е важно да проверяват кредитния си отчет и да се уверят, че той е точен.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да използваме кредитна карта

Сравнение потребителски кредити

Каква е разликата между дебитна и кредитна карта