Туризъм

Средиземноморска Турция – стотици притегателни места за почивка

място осеяно с плажове с фин пясък, тюркоазено море и изобилно заобиколено от високи планини и древни градове, е първото място, за което трябва да се сетите, когато обмисляте морска почивка в Турция 2023. Повече и по-добри плажове и курорти от крайбрежието на Егейско море и по-топло море от крайбрежието на Черно море. Планините Тавър формират драматичен фон по голяма част от крайбрежието, често спускайки се стръмно направо в морето, а на места реките са образували плажове, лагуни и уникални каньони. Средиземноморието има по нещо за всеки: парасейлинг, обиколки с лодка, оживени курорти, тихи крайморски села и древни исторически градове. Много места се открояват, вижте ги сега.

„Столицата“ на тюркоазения бряг, Анталия има очарователен стар квартал около римското си пристанище, въпреки че по-голямата част от космополитния град е модерен. В Олимпос и Чиралъ римските руини са разпръснати в борова гора до уединен плаж, а Химера “издиша” вечните си пламъци от скалата. Драматични скални гробници се издигат над огромен римски театър в Демре/Мира. Някога процъфтяващо пристанище за превоз на дървен материал и розово масло, Фазелис сега е красив парк, зад който се намират три перфектни малки залива, подходящи за плуване. Построен като модерен курорт в средиземноморски стил през 80-те години на миналия век, Кемер е популярен курорт за семейна почивка.  

Западно от Анталия, простиращ се до границата между Егейско и Средиземно море, ще намерите редица очарователни градове. Построен върху руините на древен град, Фетие е известен с вековните каменни саркофази по своите улици и градини, скални гробници в скали над града, пристанището за яхти, и огромен залив, осеян с острови. Търсачите на силни усещания се наслаждават на парасейлинг и целодневни обиколки с лодка в Олудениз.

Тихите села като Каш и Калкан са популярни през последните години, но все още запазват своята привлекателност. Близо до Каш, има залив с потънал римски град и остров (Кекова) с византийски. За тези, които се интересуват от яхти и луксозен град, Гьочек е мястото, което трябва да видите. Патара е родното място на Свети Никола, известен още като Дядо Коледа, но посетителите сега идват заради просторния, много дълъг, безлюден плаж, както и покрити тес пясък руини на римския град. По-нататък на запад Далян е речен град в сянката на драматични скални гробници, изсечени в отвесна скала. Намира се близо до руините на древния Каунос и широкия плаж Изтузу, до които се стига с речна лодка и където може да видите редки видове костенурки Карета.

Заслужаващ краткото си пътуване от Анталия, историческият елинистично-римски град Сиде разполага с обширни руини и има километър фин пясъчен плаж от двете страни. Съседният Манавгат е известен с красивият си водопад. Белек, курортен район на 36 км (22 мили) източно от Анталия, има обширни курортни хотели с тучни голф игрища.

Адана е четвъртият по големина град в Турция. Той се развива бързо поради земеделието и леката промишленост, но не е толкова интересен за туристите, въпреки че има няколко музея и голяма джамия. Модерният търговски пристанищен град на брега на Средиземно море – Мерсин е известен с крепостта си в морето, но има фериботи до турски Кипър. Тарс, родното място на Свети Павел, е предимно модерно, но можете да посетите древния кладенец, за който се твърди, че е бил на Свети Павел, и римска порта, наречена на Клеопатра. Отдалечен от брега, древният град Антакия (Антиохия) и известна с римските си останки, особено неговите уникални мозайки, както и I пещера, смятана за най-старата християнска църква.

Все още не сте сигурни къде да отидете? Получете помощ при съставянето на вашия маршрут като се доверите на туристическа агенция. Само така ще получите максимумът за вашата идеална ваканция.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Хотели и категоризации. Туристически пътеводител

Пътуване с домашни любимци – как да пътувате с домашни животни?

Основни критерии при избор на хотел в Банско