Култура

ТАТЯНА ИМЕН ДЕН

Жените с прекрасното и нежно име Татяна, на 12 януари имат Имен ден. Света великомъченица Татяна е почитана, както от православните християни, така и от католиците. Тя е раннохристиянска мъченица.

Тя е родена в богато, римско семейството, което плахо е криело вярата си в Християнството. Татяна е била изцяло отдадена на милосърдие, в постоянно състояние на молитва. Проникната до всяка клетка от тази вяра, тя е била посветена за Дякониса.

На 16-годишна възраст на римския трон сяда Александър Север. Този водач не бил особено заинтересован в какво вярват другите, защото той самият не се придържал към един определен мироглед. Именно това била причината да има в дома си изображението на Христос, поместено всред идолите на различните езически божества.  

Татяна станала негова жертва. Никой не вземал под внимание нейният безпогрешен и безукорен живот. Не се съобразили и със знатното ѝ положение. Така я завели в храма на Аполон, за да бъде принесена в жертва. Момичето категорично отказало да бъде пожертвано. Тя имала толкова чисто сърце и съзнание, че когато се отпуснала в молитва, идолът паднал и се разбил на парчета.

Александър многократно се опитвал да склони младото момиче, Татяна, да се отрече от силната си и непоклатима вяра към Христос, но опитите му били неуспешни. Девойчето много пъти било подлагано на нечовешки изтезания. Стигнало се до там, че изболи преданите ú очи и рязали от тялото ú.

Според светите писания, всеки път Бог напълно лекувал момичето.

Пред очите на мъчителя се случвали множество чудеса. Но и това не го трогнало. И така, всеки ден я подлагал на нови страшни мъчения.

Накрая той се уморил от нейната несломимост, но твърдо решен да я убие, пуснал праведното момиче назверовете, но лъвът започнал да се гали, като котенце, около нозете на Татяна.

Накрая градоначалникът наредил момичето да бъде обезглавено, а в последствие и нейния баща.

Заради големите мъчения, на които е била подложена и изтърпяла, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Надписът на севаст Огнян записан от Драгомир през XIV век.

ГАБРИЕЛА ИМЕН ДЕН

АРХАНГЕЛ МИХАИЛ ИМЕН ДЕН