Авто-мото Статии

Теглене на кредит за кола – Необходимост или лукс?

В днешно време да притежаваш кола е абсолютна необходимост. Автомобила е основна част от нашето ежедневие и живота ни, като цяло. Притежанието му ни прави независими, самостоятелни и свободни. Разбира се за да се сдобием с автомобил са ни необходими финанси. Не всички от нас разполагат с цялата сума за закупуването му. Разбира се това е идеалната възможност, но не винаги е възможно. Тогава най-доброто, което можем да направим е да се доверим на кредит за кола. На финансовия пазар е пълно с най-разнообразни оферти предлагани от различни кредитни институции. Това е чудесна възможност за всеки нуждаещ се от автомобил. Голямото разнообразие от оферти ни дава широк спектър от възможности, предпоставка за най-добър избор.

Кредит за нов автомобил – мечтата на всеки от нас 

Ако можем да си позволим всеки от нас ще си купи нова кола. Това разбира се е огромна инвестиция, непосилна за всеки. Новите автомобили не са евтини и ако искате по-скъпа и луксозна кола, това може да ви струва изключително много. Колко от нас наистина могат да отделят 50000 лева за така мечтания автомобил? Затова хора, които не разполагат с такава сума накуп, спокойно могат да прибегнат до кредит. Пределно ясно е, че новото превозно средство предполага по-големи удобства, екстри, дълъг живот, комфорт. Ако вземете решение, че това точния избор за вас трябва да проучите кредитния пазар. Да не се хвърляте към първата оферта, а да отделите време да помислите, сравните оферти, изберете най-подходящата кола за вас. Дълъг и труден процес, който накрая ще оправдае усилията ви.

Отпускани суми при кредит за нова кола

Максимума, който може да получите при заявка за кредит за кола варира в порядъка до 70000- 100000 лева. В действителност това е напълно приемлива сума за закупуване на нова, висококачествена кола. Банките и кредитните компании оферират различни заеми  с определени от тях специфични изисквания. Нормално е да ви предложат 100% финансиране, без изискване за обезпечение или самоучастие, фиксиран лихвен процент за първата една година или за целия срок на заема, срок на погасяване до 10 години. Имайте предвид, че за отпуснати суми в диапазон до 100000 лева се изисква самоучастие от порядъка на 20% от стойността на новия автомобил. За да кандидатствате е нормално да ви се изисква лична карта, шофьорска книжка и не на последно място справка за доходи.

Новост са кредитите за електрически автомобили, към които интереса непрекъснато нараства. Параметрите на такъв заем са – максимална сума до 30000 евро, със самоучастие от 10%, за срок на погасяване до 5 години, фиксирана лихва. Нормално е да се изисква обезпечение, като поръчител или превод на заплата.

  Втори живот за дюзите на вашия дизелов автомобил: Как рециклирането може да ви спести пари и да защити околната среда

Кредит за кола на старо – мисията възможна 

Досега обърнахме внимание на кредитите за нови коли, но не бива да подминаваме и тези за използвани, по-стари коли. Хубаво е, че хората имат богат избор и възможности, ако не могат да си позволят нова кола, то могат да си вземат един запазен автомобил. Определено ще е по-евтин, ще плащате по-малки застраховки и данъци, регистрацията ще е по-евтина. Има голямо предлагане на такъв вид кредити и имате голяма възможност да попаднете на добре поддържан автомобил с безупречни технически качества. Най-добре е да сте внимателни, да се доверите на професионалисти и колата да бъде проверена в сервиз. 

Кредит за кола на старо от банка или кредитна организация е въпрос на личен избор и възможности. Заемите, които се предлагат са с максимални суми от порядъка на 8000 до 70 000 лева. Без самоучастие или необходимо такова в размер до 20% от цената на превозното средство. Дори е възможно да се възползвате от фиксирана лихва за целия период на кредита. Трябва да сте навършили пълнолетие, да имате шофьорска книжка и да работите на постоянен трудов договор. 

Какво да предпочетем – кредит за кола или лизинг?

На пазара се предлагат и двете опции. Разбираемо е хора да имат различни предпочитания и да правят най-подходящия за тях избор, когато става въпрос за закупуване на кола. Има една основна разлика, на която трябва да се обърне внимание. Когато вземете кола на лизинг, вие придобивате право над превозното средство след изтичането на подписания договор. Докато, ако вземете кредит за автомобил ставате собственик на автомобила веднага. 

При лизинга имате опция, ако преждевременно купите и изплатите лизинга, може да станете собственик на автомобила преди изтичането на периода на контракта. Когато имате кредит може вие сами да си застраховате превозното средство, сами да изберете, къде да го ремонтирате. Няма също така и ограничения при пътуване извън страната с колата и редица други различия.

Заключение

Определено си струва да се замислите сериозно и да се насочите към кредит, ако имате нужда от автомобил. Идва момента, в който почти всеки от нас се решава да си купи кола, но или няма достатъчно средства или не иска да дава накуп голяма сума пари. Дали ще е нов автомобил или използван, за да се сдобиете с него можете да имате подкрепата на един кредит с отлични параметри, които не бива да пренебрегвате. Просто се опитайте да изберете най-подходящата кредитна институция или банка,вземете кредит и станете горд собственик на собствен автомобил.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Гелови акумулатори: 5 причини за една разумна и перспективна инвестиция

10 съвета как да поддържате здравето си

Защо да пазарувате от онлайн магазин за автоаксесоари? Рискове!