Акценти Финанси

Войната в Украйна разтърсва акциите

В наши дни акциите са като времето – само че много по-трудно се прогнозират. 

За един час от търговския ден може да се изкушите да седнете и да се отпуснете на слънце. Но през следващия час ще съжалявате, че не сте си взели чадър от вкъщи, когато акциите започнат да падат.

Голяма част от тази волатилност е резултат от нахлуването на Русия в Украйна.

Във вторник 40-километров конвой от руски танкове и превозни средства се насочваше към украинската столица Киев. В отговор на действията на Русия САЩ и съюзниците им от ЕС наложиха на страната големи санкции, които засегнаха както руския елит, така и обикновените граждани, което доведе до масово източване на банкови сметки и рязко обезценяване на рублата. 

Проучванията показват, че действията, основани на емоционални импулси по време на повишена волатилност на фондовите пазари, а и по принцип, рядко са добра стратегия. Но в същото време бездействието може да ви накара да се почувствате като безпомощна патица, докато акциите се люшкат. 

Вместо това инвестиционните консултанти казват, че сега е идеалният момент да натиснете бутона за нулиране на портфейла си и да си зададете тези важни въпроси.

Има безкрайно много причини, поради които хората инвестират на първо място, освен печеленето на повече пари. Може би искате да си купите къща, да финансирате колежанското образование на детето си в бъдеще или да се пенсионирате комфортно. 

Каквато и да е причината, помислете кога очаквате да използвате парите, които инвестирате.

Например, ако не планирате да се докоснете до парите за още пет до десет години, „тогава какво значение има, ако акциите са паднали с 10% от началото на годината?“, казва сертифициран финансов плановик. Исторически погледнато, корекциите на пазара (тези 10% спадове) обикновено са краткотрайни, а в дългосрочен план акциите имат положителна възвръщаемост.

Какъв е моят толеранс към риска? 

Не е тайна, че поемането на голям риск чрез инвестиране в активи, които са склонни към големи ценови колебания, като фючърсите върху суровини, или са трудни за продажба, като недвижимите имоти, често може да означава получаване на по-високи печалби, отколкото да се играе на сигурно. Но това също така означава, че сте уязвими да загубите повече пари. 

В крайна сметка толерантността ви към риска трябва да съответства на вашите инвестиционни цели и времеви хоризонт, твърдят инвестиционни консултанти пред.

Имам ли достатъчна диверсификация в портфейла си? 

Някога златното правило за инвестиране гласеше, че около 60% от портфейла ви трябва да е в акции, а останалите 40% – в облигации. Но сегашната инфлационна среда с ниски лихвени проценти отслаби това твърдение, тъй като възвръщаемостта от облигациите е незначителна.

Колкото по-диверсифициран е портфейлът ви, толкова по-добре ще бъдете защитени от колебанията на пазара.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да не попаднем в капана на финансова пирамида?

Великобритания ще даде още хиляди ракети на Украйна на фона на руската инвазия

5 ТОП съвета от едни от най-успешните инвеститори