Кредити

Изчистване на кредитна история

Изчистване на кредитна история: какъв е процесът и какво да направим

Животът може да ви изненада с неочаквани финансови промени. Но ако обичайно плащате сметките си със закъснение или не изпълнявате задълженията си по заеми, това може да се отрази негативно на кредитния ви рейтинг, което може да увеличи лихвения процент, който плащате, и да ограничи възможностите ви за получаване на нов кредит. Хубавото е, че тези щети обаче са поправими.

Изчистване на лоша кредитна история

1.Уверете се, че кредитният ви доклад е верен.

Първата стъпка за възстановяване на кредитния рейтинг е да се уверите, че във вашия отчет няма грешки. Вашият кредитен рейтинг се основава на този доклад, така че трябва да коригирате всички грешки, за да не бъдете санкционирани. След това уведомете агенциите за кредитно отчитане и кредитора, който е предоставил невярната информация.

2. Просрочени плащания? Актуализирайте ги

Пропуснатите или закъснелите плащания от издатели на кредитни карти, ипотечни компании и заеми се отбелязват в кредитния ви доклад и понижават оценката ви. Приведете всички свои сметки в актуално състояние, като покриете закъснелите плащания възможно най-скоро. Ако имате проблеми с изплащането на вноските си, свържете се с кредиторите си и ги попитайте дали могат да ви помогнат да коригирате плана си за плащане.

3. Отсега нататък плащайте навреме

Плащането навреме е един от основните фактори за поправяне на кредитния ви рейтинг. Ако ви е трудно да помните да плащате сметките навреме, настройте автоматични удръжки в банката си за редовни разходи, като например заеми за автомобили, и задайте напомняния за датите на плащане на кредитните карти.

4. Изчакайте, преди да кандидатствате за нов кредит

Кредитните запитвания намаляват кредитния ви рейтинг, затова избягвайте да правите твърде много запитвания за нови заеми или кредитни линии. Ако наистина трябва да се огледате за нов заем, направете го в рамките на 14 дни. По този начин оценителите могат да отчитат запитванията като едно събитие. Въпреки това можете да сте сигурни, че проверката на собствения ви резултат не се отчита срещу вас. 

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Лихви по кредитни карти

Безлихвени кредити – съществува ли кредит с 0% и какво трябва да знаем!

Бързи кредити за цялата страна