Здраве и красота Любопитно

Как да изчистим мазнините от черния дроб?

Промените в диетата и физическата активност остават най-ефективното лечение за затлъстяване на черния дроб, тъй като все още не е намерено лечение, което да помогне за намаляване на излишните чернодробни мазнини. Предлагаме на вашето внимание общи диетични препоръки и преглед на научно доказаните ефективни диети за това как да изчистим мазнините от черния си дроб.

Важни факти за безалкохолната мастна чернодробна болест

  Заболяването, при което излишните мазнини се натрупват в черния дроб без злоупотреба с алкохол, е безалкохолна мастна чернодробна болест е мастната чернодробна хепатоза. Има няколко етапа на заболяването: началният стадий е чернодробна стеатоза, с развитие на възпаление, преминаващо в стеатохепатит, цироза и рак на черния дроб.

Как мазнините стигат до черния дроб?

  Това се случва, когато се ядат храни, съдържащи „тежки“ животински мазнини, прости рафинирани въглехидрати (след храносмилане) и алкохол. На фона на прекомерен прием на мастни киселини в черния дроб се нарушават естествените механизми за изтегляне на излишните мазнини, които се отлагат в чернодробните клетки под формата на мастни капчици.

Защо мазнините в черния дроб са опасни?

  • Излишните мазнини в черния дроб (чернодробна стеатоза) допринасят за развитието на чернодробна фиброза и цироза.
  • Чернодробната стеатоза е способна да провокира развитието на рак на черния дроб, заобикаляйки стадия на хепатит (възпаление).
  • Комбинацията от стеатоза с фиброза (натрупване на излишно количество съединителна тъкан) на черния дроб увеличава риска от сърдечно-съдови инциденти с 8 пъти.
  • Наличието на мазнини в черния дроб намалява чувствителността на клетките към инсулин и води до развитие на захарен диабет тип 2 в 50% от случаите.

  Само намаляването на количеството мазнини в черния дроб може да предотврати опасни усложнения и докато основното средство за това е постепенното отслабване, което се постига чрез намаляване на приема на калории и увеличаване на тяхното изразходване.

  Как да заспим когато не ни се спи?

Как да се лекувате?

  На първо място – хранене: чрез диетата се премахват всички вредни мазни храни, захар и заместители на захарта, червено месо и т.н. Идеалната диета за мастна хепатоза е средиземноморска, включваща консумация на големи количества риба, водорасли и морски дарове. Също така диетата трябва да съдържа големи количества зеленчуци и плодове. И най-важното е да не забравяме за енергийната стойност на храната: диетата трябва да бъде балансирана, но възможно най-нискокалорична.

  В момента се препоръчват нискокалорични диети с ограничение на мазнини или въглехидрати, за да се намали количеството на излишните мазнини в черния дроб.  Има общи принципи, които се използват при формулирането на диети, които включват не само ограничаване на калориите, но и изключване на определени храни и напитки.

  На първо място е необходимо да се изключат готовите технологично преработени храни, съдържащи повишено количество транс-мазнини, сол и захар, както и храни, съдържащи повишено количество фруктоза:

  • безалкохолни газирани напитки и всякакви сокове, включително прясно изцедени;
  • сушени плодове;
  • мед и билкови сиропи;
  • колбаси;
  •  готови сладкиши.

  Използването на захар и продукти от бяло брашно (хляб, бисквитки, сладкиши, сладкиши) трябва да е значително ограничено.

  Но ние не препоръчваме самолечение – в допълнение към диетата, лекарят избира и други методи на терапия, включително лекарства, следователно, във всеки случай, първо трябва да се консултирате със специалист.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да настроя смарт гривна?

Бъдещето на товарните превози: нововъзникващи технологии и тенденции, оформящи индустрията

Да погребеш Bentley за милиони!