Любопитно

Как да разбера iban на картата си?

Как да разбера IBAN на картата си?

IBAN (International Bank Account Number) е уникален буквено-цифров номер, който идентифицира всяка банкова сметка в Европейския съюз, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Унгария. Той се използва за вътрешни и междубанкови парични преводи, както в страната, така и за международни трансфери.

В България IBAN номерът се състои от 22 символа – латински букви и цифри. Той съдържа следните елементи:

 • Код на държавата (BG)
 • Контролно число (2 цифри)
 • Основен номер на банковата сметка (18 цифри)

Контролното число служи за проверка на коректността на въведената сметка. То се изчислява по специален алгоритъм, който гарантира, че всяка банкова сметка има уникален IBAN номер.

Как да намерите IBAN на картата си

Има няколко начина да намерите IBAN на картата си:

 • В договора за откриване на банковата сметка. В повечето случаи IBAN номерът е изписан в договора за откриване на банковата сметка.
 • В извлечението от банковата си сметка. IBAN номерът обикновено се изписва в горния десен ъгъл на извлечението.
 • В онлайн банкирането. Ако имате достъп до онлайн банкиране, можете да намерите IBAN номерът на всяка от вашите банкови сметки в раздела „Вижте сметките си“.
 • В мобилното банкиране. Ако използвате мобилно банкиране, можете да намерите IBAN номерът на всяка от вашите банкови сметки в раздела „Вижте сметките си“.
 • Чрез обаждане на банката. Ако не можете да намерите IBAN номерът си по никакъв друг начин, можете да се обадите на банката, в която е открита сметката ви.
  Пентагонът докладва за постигнато споразумение с Нигер за изтегляне на войските до средата на септември 

Какво да направите, ако не знаете IBAN на картата си

Ако не знаете IBAN номерът на картата си, можете да използвате един от горните методи, за да го намерите. Ако обаче не можете да намерите IBAN номерът си по никакъв начин, можете да се обърнете към банката, в която е открита сметката ви. Банката ще ви предостави IBAN номерът на сметката ви, след като потвърдите самоличността си.

Защо е важно да знаете IBAN на картата си

Важно е да знаете IBAN номерът на картата си, ако искате да извършвате банкови преводи, както в страната, така и в чужбина. При извършване на банков превод е необходимо да посочите IBAN номерът на получателя. Ако не посочите правилния IBAN номер, преводът може да бъде забавен или дори да бъде върнат.

Ето някои съвети за безопасност при използване на IBAN номер:

 • Никога не споделяйте IBAN номерът си с непознати.
 • Пазете IBAN номерът си на сигурно място.
 • Ако загубите IBAN номерът си, незабавно се свържете с банката, в която е открита сметката ви.
Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

5 ценни препоръки при инвестиция в качествен часовник

Как да разбера дали имам спукано ребро?

Как да изпратя локация