Авто-мото Любопитно

Как да разберем дали акумулаторът е здрав?

Може би едно от най-важните неща, които трявба да можем да установим е дали акумулаторът на автомобилът ни е здрав. През зимата най-често проблем възниква с акумулатора, тъй като той започва да работи периодично и понякога напрежението изчезва напълно. Причините за внезапната смърт на батерията могат да бъдат много различни причини, следователно за да се направи окончателно заключение, трябва да се извърши задълбочена диагностика.

Проблем е прекомерното напрежение на зареждане поради неизправност на бордовата електрика. При напрежения над 14,8 V електролитът започва бързо да кипи и за някои видове батерии (например ниско антимонови) ефектът е по-изразен. Разбира се, неизправен стартер или генератор и друго електрическо оборудване могат да убият батерията. Освен описаните по-горе проблеми, батериите обикновено издържат много години и постепенно се разграждат.

По принцип правилото е следното: ако по някаква причина сте разредили сериозно батерията, за да удължите нейния експлоатационен живот, препоръчително е да я заредите напълно с DC устройство в близко бъдеще.

Симптомите на умираща батерия са добре известни. Обикновено това са бавен стартер, затъмняващи устройства, ниско напрежение. Не бива обаче да се бъркат два феномена: недостатъчно заредена батерия и батерия близо до нейното изчезване.

Един от важните елементи на автомобила, който трябва да бъде проверен, е акумулаторът или акумулаторна батерия. Здравето на батерията и нейните характеристики са много важни, тъй като именно благодарение на батерията колата стартира и всички системи на автомобила се захранват с електричество от нея

  Каква храна да даваме на кучето си?

Като цяло бих ви посъветвал да извършите процеса на проверка на батерията със следните точки.

1. Външна проверка на батерията

2. Проверка на нивото на електролита в батерията

3. Проверка на плътността на електролита в батерията

4. Измерване на напрежението на батерията с волтметър или мултицет

5. Проверка на батерията с щепсел за зареждане.

В случай, че се съмнявате в опита си, потърсете услугата от експерт на посочено от вас място или като отидете н сервиз. Експертът ще извърши проверката професионално и ще извърши цялостна диагностика на автомобила.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Мачът за световната титла по шахмат ще се проведе в Дубай

Кондензирани символи и конструкция на политическото послание

НАСА потвърждава 5000 планети, като все още се броят за още