Авто-мото Любопитно

Как да разберем дали акумулаторът е здрав?

Може би едно от най-важните неща, които трявба да можем да установим е дали акумулаторът на автомобилът ни е здрав. През зимата най-често проблем възниква с акумулатора, тъй като той започва да работи периодично и понякога напрежението изчезва напълно. Причините за внезапната смърт на батерията могат да бъдат много различни причини, следователно за да се направи окончателно заключение, трябва да се извърши задълбочена диагностика.

Проблем е прекомерното напрежение на зареждане поради неизправност на бордовата електрика. При напрежения над 14,8 V електролитът започва бързо да кипи и за някои видове батерии (например ниско антимонови) ефектът е по-изразен. Разбира се, неизправен стартер или генератор и друго електрическо оборудване могат да убият батерията. Освен описаните по-горе проблеми, батериите обикновено издържат много години и постепенно се разграждат.

По принцип правилото е следното: ако по някаква причина сте разредили сериозно батерията, за да удължите нейния експлоатационен живот, препоръчително е да я заредите напълно с DC устройство в близко бъдеще.

Симптомите на умираща батерия са добре известни. Обикновено това са бавен стартер, затъмняващи устройства, ниско напрежение. Не бива обаче да се бъркат два феномена: недостатъчно заредена батерия и батерия близо до нейното изчезване.

  Как да заспим когато не ни се спи?

Един от важните елементи на автомобила, който трябва да бъде проверен, е акумулаторът или акумулаторна батерия. Здравето на батерията и нейните характеристики са много важни, тъй като именно благодарение на батерията колата стартира и всички системи на автомобила се захранват с електричество от нея

Като цяло бих ви посъветвал да извършите процеса на проверка на батерията със следните точки.

1. Външна проверка на батерията

2. Проверка на нивото на електролита в батерията

3. Проверка на плътността на електролита в батерията

4. Измерване на напрежението на батерията с волтметър или мултицет

5. Проверка на батерията с щепсел за зареждане.

В случай, че се съмнявате в опита си, потърсете услугата от експерт на посочено от вас място или като отидете н сервиз. Експертът ще извърши проверката професионално и ще извърши цялостна диагностика на автомобила.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как ни се отразява ароматът на кафето от кафе капсула

Да погребеш Bentley за милиони!

Видове детски календари