Акценти

Лидерът на Туркменистан иска „Портите на ада“ да бъде потушен

Огънят на кратера, наречен „Портите на ада“, се вижда близо до Дарваза, Туркменистан, събота, 11 юли 2020 г. Президентът на Туркменистан призовава за прекратяване на една от най-забележителните, но адски забележителности на страната – пламтящият пустинен кратер за природен газ широко наричани „Портите на ада“. Кратерът, на около 260 километра (160 мили) северно от столицата Ашхабад, гори от десетилетия.

Президентът на Туркменистан призовава за прекратяване на една от най-забележителните, но адски забележителности на страната – пламтящия кратер за природен газ, широко наричан „Портите на ада“.

Пустинният кратер, разположен на около 260 километра (160 мили) северно от столицата Ашхабад, гори от десетилетия и е популярна гледка за малкия брой туристи, които идват в Туркменистан, страна, в която е трудно да се влезе.

Туркменският новинарски сайт Turkmenportal каза, че кратерът е образуван от срутване при газови сондажи през 1971 г., който е с около 60 метра в диаметър и 20 метра в дълбочина. За да предотвратят разпространението на газ, геолозите запалиха, очаквайки газът да изгори след няколко седмици.

Зрелищният, макар и нежелан пожар, който гори оттогава, е толкова известен, че държавната телевизия показа президента Гурбангули Бердимухамедов да го обикаля с офроуд камион през 2019 г.

Но Бердимухамедов нареди на правителството си да търси начини за гасене на пожара, защото причинява екологични щети и засяга здравето на хората, живеещи в района, съобщи държавният вестник Neitralny Turkmenistan в събота.


Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Ваксините за деца вече са у нас, утре обявяват пунктовете

Samsung може да намали производството на телефони с 30 милиона броя през 2023 г

Великобритания ще даде още хиляди ракети на Украйна на фона на руската инвазия