Финанси

Небанкови кредити – какво трябва да знаем!

Кредити/ заеми от небанкови кредити


Неведнъж сте мислили да вземете заем не от банка, а от кредитна компания, но все още се страхувате? През последните години съвременните гъвкави и лесни за получаване небанкови кредити набират все по-голяма популярност. Питате се как да разберете повече за тези компании за заеми? Не знаете коя да изберете? Не знаете откъде да започнете да се информирате?


Защо да рискувате?! Кредитните компании не са обект на строг финансов надзор както банките. Дейностите им обаче са регламентирани от Закона за потребителския кредит.


Законът за потребителския кредит функционира в българското законодателство и наред с други определя понятието потребителски кредит, определя съдържанието на договора и правата на кредитополучателя. Той е създаден във връзка с нарастващото и по-бързо развитие на сектора на кредитните компании. Целта му е по-добра защита на потребителите от нелоялни практики и по-голям контрол върху тази част от финансовия пазар. Основното предимство за клиента на такива компании е да определи максималната цена на заема, което ще ви предпази от бързо увеличаващи се такси.


Освен това има и други институции, които се грижат за качеството на услугите и продуктите, предлагани от компаниите за бързи онлайн заеми. Това са преди всичко: Асоциация за отговорно небанково кредитиране, чиято мисия е „саморегулиране на индустрията чрез определяне и прилагане на високи стандарти“. Асоциацията на финансовите компании в България „изгражда социален капитал във финансовия сектор в България“ и „разпространява знания за финансовия пазар, като допринася за добрия имидж на участващите компании като обществени доверителни институции.“


Освен това предложението за небанков заем се следи отблизо от Комисията за защита на потребителите и в случай на нередности или действия във вреда на потенциален клиент, призовава за тяхното премахване от офертата с предупреждение от финансови санкции.


Както можете да видите, компаниите за заеми не могат толкова лесно да изневерят на клиентите си, колкото мнозина неинформирани си мислят.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Застраховане онлайн: Как да спестите непредвидени разходи и да си осигурите спокойствие

Лихвите на ипотечните кредити падат, но цените на имоти растат

Как да оцеляваме финансово през новия сезон?