Любопитно

Паник атаки

Какво е паник атака  

Паническите атаки включват внезапно чувство на ужас, което идва без предупреждение. Тези епизоди могат да се появят по всяко време, дори по време на сън . Хората, които изпитват паническа атака, могат да помислят, че имат сърдечен удар, умират или полудяват. Страхът и ужасът, които човек изпитва по време на паническа атака, не са пропорционални на реалната ситуация и може да не са свързани със случващото се около него.  

Паник атака – симптоми 

При повечето хора страдащи от панически атаки се наблюдават главно следните симптоми: 

„Препускащо“ сърце 

 Усещане за слабост, замаяност или припадък 

Изтръпване на ръцете и пръстите 

Усещане за ужас или предстояща смърт 

Усещане за изпотяване или втрисане 

Болки в гърдите 

Затруднено дишане 

Усещане за загуба на контрол 

Пристъпите на паника обикновено са кратки и продължават по-малко от 10 минути, въпреки че някои от симптомите могат да продължат за по-дълго време. Хората, които са имали една паническа атака, са изложени на по-голям риск от последващи панически атаки, отколкото тези, които никога не са преживявали паническа атака. Когато атаките се случват многократно и има притеснение от наличието на повече епизоди, се счита, че човек има състояние, известно като паническо разстройство . 

Хората с паническо разстройство могат да бъдат изключително тревожни и изплашени, тъй като не са в състояние да предвидят кога ще настъпи следващият епизод. Паническото разстройство е доста често срещано. Жените са два пъти по-склонни от мъжете да развият заболяването и симптомите му обикновено започват в ранна възраст 

  Как да спрем опис на имущество?

Не е ясно какво причинява паническото разстройство. При много хора, които имат биологична уязвимост към панически атаки, те могат да се развият във връзка с големи промени в живота (като сключване на брак, раждане на дете, започване на първа работа и т.н.) и големи стресори в начина на живот. Съществуват и някои доказателства, които предполагат, че тенденцията за развитие на паническо разстройство може да се прояви в семействата. Хората, които страдат от паническо разстройство, също са по-склонни от други да страдат от депресия, опит за самоубийство или злоупотреба с алкохол или наркотици . 

Как да се излекуваме от паник атаки 

За щастие, паническото разстройство е лечимо състояние. Психотерапията и лекарствата са използвани поотделно или в комбинация за успешно лечение на паническо разстройство. Ако са необходими медикаменти, Вашият лекар може да предпише лекарства против тревожност , някои антидепресанти или понякога някои антиконвулсанти, които също имат анти-тревожни свойства, или клас сърдечни лекарства, известни като бета-блокери, за да помогнат за предотвратяване или контрол на епизодите при паническо разстройство . 

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Три съвета за покупка на офис стол онлайн

Полезни съвети при използване на акрилни бои

Как да го накарам той да ме търси?