Актуално Любопитно

Пентагонът докладва за постигнато споразумение с Нигер за изтегляне на войските до средата на септември 

Пентагона и Нигер обявиха на 19-ти май постигането на споразумение за пълно изтегляне на войските на САЩ от територията на африканската държава до 15ти септември. Съвместно представители на двете страни обявиха, че  споразумението е факт след продължителни преговори.  

Според договорената дата, САЩ разполагат с по-малко от три месеца за да изтеглят войските си, които към момента наброяват над 1000 военни, както и цялата съпътстваща ги техника. Преговорите се състояха в столицата Ниамей. 

Първоначалната идея за разполагане на войски на тази територия е да се окаже влияние върху терористичните атаки на групировката „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“. 

Американската армия с лекота привлече военнослужещи, тъй като има предложи чудесни бонуси за мисията, дори някой източници сравниха това с бонус без депозит. 

Но сега военните ще си тръгнат. САЩ вече са се заели с разтрогването на договорите им и поетапното им напускане на Западна Африка. Това се случва след като управляващия военен режим оказа натиск за взимането на това решение. Бяха проведени редица демонстрации и масови протести с искания за оттегляне на войските. 

На една прословута снимка дори се четеше надпис „Заминавайте за САЩ, няма бонуси, няма заплати – вие изчезвате, точка“. 

Нетърпимост към западните сили 

Ако смятате ще военните сили на САЩ са единствените, на които им е казано да напуснат Нигер, то вие се лъжете. Тази съдба наскоро последва и Франция. Заповедта за това дойде директно от военните. Властта в Нигер се контролира от тях в продължение на вече година. 

През юли 2023 г., военната хунта свали избраното правителство и създаде Национален съвет за защита на родината (CNSP), който да управлява страната. От този момент нататък се наблюдава трайна тенденция за прекъсване връзките си със Запада и затопляне на отношенията с Русия. 

Преди месец руски военни специалисти бяха изпратени в Нигер в рамките на ново споразумение със страната за борба с джихадистите в Западна Африка. 

Отделно от това руските войски имат обща база с американските сили в столицата Ниамей. Нигер предприе действия по пълното ликвидиране на местните демократически сили и се ориентира към съюзяване със силно военизирани държави от региона като като Мали и Буркина Фасо.  

Трите държави излязоха от ЕКОВАС, която беше заела твърда позиция против военните преврати в тях. Те също така прекратиха отношенията си със силите на Г5 Сахел от Франция и създадоха свой собствен отбранителен пакт, а именно Алианс на държавите от Сахел. 

Преговорите за изтегляне на чуждите войски са в ход 

През март военното правителство на Нигер обяви, че скъсва напълно отношенията си със САЩ, като дори си позволи да постанови като „незаконна“ дейността на военните и цивилните служители от американските войски в страната. 

  Югозападният университет „Неофит Рилски“ обявява допълнителен прием на кандидат-студенти за незаети места за обучение, субсидирано от държавата  и за платено обучение

Месец по-късно по улиците граждани на Нигер скандираха и заявиха позицията си за незабавно изтегляне на чуждестранните войски. Логичният ход на САЩ бе да изпратят делегация, която да преговаря с управляващата в Нигер военна хунта за съставяне на план, който да гарантира безопасното и сигурно изтегляне на силите и разрешаване на военните полети. 

Един от най-ключовите въпроси на тези преговори беше именно разрешаване отварянето на въздушното пространство за военни полети. Междувременно САЩ следва да решат какво оборудване да изнесат от Нигер и какво да остане в страната. 

Част от военнослужещи бяха ангажирани със задачата да охраняват американския персонал и оборудване, които все още се намираха в страната, докато се изготвяха плановете за изтеглянето.  

Американската делегацията по изтеглянето се водеше от помощник-секретарят по отбраната за специалните операции и конфликтите с ниска интензивност Крис Майер, а от страна на Нигерийската държава – от началника на щаба на нигерийската армия полковник Мамане Сани Киау. 

Дали това е всичко? 

Поне през последните 10 години американското министерство на отбраната и армията на Нигер поддържат стабилно сътрудничество. Целта на мисията е да се противодейства на тероризма в Западна Африка. Преди това САЩ провеждаха операциите си от базите в Агадес и Ниамей. 

От тези бази Пентагонът предимно извършваше разузнавателни мисии със своите безпилотни самолети. Към днешна дата американските войски са локализирани в Ниамей. Както вече се спомена те се намират там заедно с руските войски, които също са започнали операциите си в столицата. 

Предвиждат ли се бъдещи взаимоотношения между САЩ и Нигер?  

САЩ смятат, че такива са напълно възможни. Един от високопоставените служители в областта на отбраната заяви, че западноафриканската страна иска да поддържа отношения с тях. 

Това е така, защото работата им в областта на борбата с тероризма е продължила повече от десетилетие. В съвместното изявление САЩ и Нигер се изразиха волята си да продължат да работят заедно в области от общ интерес. Двете страни заявиха, че желаят бъдещите им взаимоотношения да продължат да се развиват в духа на дипломацията и добрите двустранни отношения.  

Според високопоставен военен служител нигерийците са се стремили да не затварят вратата за бъдещите преговори, касаещи региона. Двете страни се обединиха около становището, че напускането на войските не слага край на връзката помежду им.  

В крайна сметка те смятат, че новите отношения ще бъдат възобновени, след като Националния съвет за защита на родината (CNSP) представи новите си предложения за бъдещи преговори. 

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Китайският милиардер претърпява загуба от 18 365 рупии за споделяне на 1100-годишно китайско стихотворение

Как да вляза в профила си в google

Как да намеря собственик на апартамент?