За дома Обучение и курсове

Смяна на водопроводни щрангове – с какво ще трябва да се сблъскате?

Качествената смяна на вертикални щрангове е неизбежен проблем, с който се сблъсква всеки собственик на апартамент или къща. Тази операция се счита за част от основен ремонт, но необходимостта от такава работа може да възникне внезапно. Факт е, че състоянието на тръбопроводите в стари къщи, построени по комунистическо време, едва ли може да се нарече блестящо. В продължение на много години на работа тръбите страдат от бавна корозия и това води до течове. Освен това, с времето вътре в тръбата се натрупва утайка, която блокира лумена. Качеството на водата се влошава и количеството й става недостатъчно. Адекватно, макар и скъпо, решение на проблема е пълната смяна на вертикални щрангове.

Как да изберем подходящи тръби?

На пазара се предлагат следните тръби:

  • Мед
  • Стомана
  • Метал-пластмаса
  • Полипропилен

Първите два варианта е по-добре да се игнорират. Медта, въпреки своята здравина и издръжливост, е напълно неподходяща за водопровод, тъй като качеството на водата в такива тръби може да стане неподходящо за пиене. Стоманените конструкции пък не могат да се мерят с по-модерните полимерни тръби по отношение на експлоатационните характеристики, цената и лекотата на монтаж. 

Най-добре е да изберете между металопластични и полипропиленови тръби. 

  Дизайнерски интериорни врати – трендове през 2024 година

Металопластичните конструкции са надеждни и за свързването им се използват специални фитинги, което изключва необходимостта от допълнителни инструменти. Доста високата гъвкавост на самите тръби също улеснява монтажа.

Полипропиленовите тръби се предлагат в обикновен и фолиен вариант. Последните са предназначени за монтаж на тръбопровод, през който се подава топла вода.

Сами или с помощта на екип?

Това е първият въпрос, на който собственикът ще трябва да си отговори.

Смяна на вертикални щрангове цена – защо да наемете професионален екип?

  • Ще спести усилия и време
  • С голяма вероятност гарантира висококачествен резултат
  • Ако заложите на надеждна фирма ще платите съвсем адекватна цена

В случай, че решите сами да предприемете смяна на вертикални щрангове, трябва да притежавате знания и умения, както и да отделите необходимото време. За съжаление, това не винаги гарантира очаквания резултат.

Особеностите са доста. Например, за да работите с полипропиленови тръби, ще ви е необходимо специално устройство.

Трябва да започнете да подменяте щранга, като изготвите схема.

Ето защо, най-безопасният, евтин и надежден вариант е да се свържете с професионалисти, които ще извършат смяната на щрангове бързо и коректно.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Предимства на външните ролетни щори

Удобство и функционалност: идеи за смесители за баня

Подова настилка за баня: как да изберем подходящ вариант