Култура Любопитно

Отвъд егото или как доброволчеството преформулира нашата самоличност

Концепцията за себе си или егото е централна за човешкото съзнание. Тя формира нашето разбиране за това кои сме ние, какви са нашите ценности и как се вписваме в света. Доброволчеството, като акт на безкористна отдаденост към общото благо, предлага уникална възможност за преосмисляне и преформулиране на тази самоличност. В настоящата статия ще разгледаме механизмите, чрез които доброволчеството трансформира нашето его и как това се отразява на нашето благосъстояние и взаимоотношения с другите.

Теоретична рамка

Психологията на самоличността предлага множество теории, които обясняват как доброволчеството може да повлияе на нашето себевъзприятие. Социалната когнитивна теория, например, подчертава, че нашата самоличност се формира чрез взаимодействието ни с другите и чрез нашите социални роли. Доброволчеството ни предоставя нови социални роли и взаимодействия, които могат да обогатят нашето разбиране за себе си.

Механизми на промяна

Разширяване на „Аз“-а: Като се фокусираме върху нуждите на другите, ние разширяваме границите на нашето „Аз“. Отвъд личните ни желания и цели, ние започваме да се идентифицираме с по-голяма общност и да виждаме себе си като част от нещо по-голямо.


Повишена самооценка: Участието в доброволчески дейности може да доведе до повишаване на самооценката, тъй като ни позволява да видим собствените си способности и да почувстваме удовлетворение от постигнатите резултати.


Развитие на нови умения и ценности: Доброволчеството ни излага на нови ситуации и ни кара да развиваме нови умения, като например комуникация, лидерство и решаване на проблеми. Освен това, то ни позволява да осъзнаем и да приемем нови ценности, свързани с алтруизма, състраданието и социалната отговорност.

  Как да прехвърлим контактите от стария на новия си телефон?


По-голяма свързаност с другите: Като работим заедно с други доброволци, ние изграждаме по-силни социални връзки и чувство за принадлежност. Това чувство на свързаност може да доведе до по-голяма удовлетвореност от живота и по-висока устойчивост на стрес.
Емпирични доказателства

Многобройни изследвания подкрепят твърдението, че доброволчеството има трансформиращ ефект върху самоличността. Проучвания показват, че доброволците имат по-високо ниво на самооценка, по-голяма удовлетвореност от живота и по-силно чувство за цел. Освен това, доброволчеството е свързано с намаляване на симптомите на депресия и тревожност.

Бихме казали с няколко думи

Доброволчеството е повече от просто даване на време и усилия. То е път към самооткриване и трансформация. Като се отдадем на служене на другите, ние не само обогатяваме живота на тези около нас, но и преформулираме собствената си самоличност. Чрез разширяване на нашето „Аз“, развиване на нови умения и ценности и изграждане на по-силни социални връзки, доброволчеството ни помага да живеем по-смислен и удовлетворяващ живот.

Възможни направления за бъдещи изследвания

Въпреки значителния напредък в изследванията на връзката между доброволчеството и самоличността, все още има много въпроси, които остават без отговор. Например, какви са дългосрочните ефекти от доброволчеството върху самоличността? Какви видове доброволчески дейности са най-ефективни за насърчаване на определени промени в самоличността? Отговорите на тези въпроси могат да помогнат за разработване на по-ефективни програми за доброволчество, насочени към насърчаване на личностното развитие.

Източник: HelpOn

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да изберем котешка тоалетна?

Изчистване на кеша в Chrome стъпка по стъпка!

Предстои дигитализация на административните услуги в България