Култура

10 МАРТ ИМЕН ДЕН

Всяка календарна година, на 10 март Имен ден празнуват всички, носещи имената: Галина, Галя, Галин, Гала, Галка, Галуна, Галена, Галин, Гален и производните им. Православната църква почита паметта на Света мъченица Галина

Името Галина е с български произход, а неговото значение е: галена, милвана, обична.

Света мъченица Галина е една от жертвите, пострадала по времето на управление на император Деций Траян в гр. Коринт, намиращ се на територията на днешна Гърция. В тези мътни и преходни времена, когато много хора са пострадали или станали са жертви на гоненията срещу християните в района. Имало е много мъже и жени, които са били верни и убедени в истината на Христовата вяра. Тези хора били непоколебими, защото са достигнали до знанието за вечната природа на душата. Нямало е от какво да се страхуват.

Светицата била ученичка и последователка на делата на Свети Кодрат, който имал способността да лекува телесни и душевни болки. Когато са подложени на гонения, той и учениците му били захвърляни в тъмница и изтезавани, докато не се отрекат от Христовата вяра. Те били дълбоко убедени в знанието и не се отказвали, заради което учителят, заедно с петима негови ученици били осъдени на смърт, а в последствие и екзекутирани. След кратко време и останалите ученици били заловени и избити. Преданията „казват“, че били хвърляни в морето, но Бог им помагал, да вървят по водата. За жалост били застигнати. Завързали за тях камъни и така се удавили.

Галина растяло палаво и енергично момиченце. Много често тази черта от нейния характер е правело част от момчешките игри. Колкото повече растяла, толкова повече се разхубавявала. Станала красива девойка, която привличала вниманието на много ухажори. Вече пораснала и зряла млада жена, Галина проявявала твърдост и увереност в своите действия и решения. Притежавала е висока интелигентност. За времената, на  които Светицата е била съвременник, се славела като ерудирана личност.  Нейни характерни черти били прямотата и безпощадността в изказа си към околните. Говорела директно, дори това да се отнасяло за нейни близки хора.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

СВЕТИ МИНА ИМЕН ДЕН

Надписа – „Българино, чуй зова на Бялото море, ненапразно то те зове“

6 ЯНУАРИ ИМЕН ДЕН