Залози Статии

10 съвета как да поддържате здравето си

Всички хора искат да имат стабилно здраве и отлично здраве. Всъщност това е съвсем постижима задача, просто трябва да следвате следните препоръки.

Упражнения

В основата на поддържането на добро здраве са редовните физически упражнения. Необходими са поне 30 минути активност 2 или 3 дни в седмицата. Няма нужда от тежки тренировки във фитнес залата: достатъчно е просто да се разхождате или да карате колело. Съвременните онлайн казина бг готови да осигурят останалата част от отдиха. На уебсайтовете на тези хазартни клубове можете да намерите хиляди игри, които да ви помогнат да се отпуснете след работния ден.

Почивайте си обилно

Сънят е жизненоважна функция, която ни регулира, съживява и подготвя за следващия ден. Количеството сън, от което се нуждаете, зависи от наследствеността, възрастта и начина ви на хранене, но като цяло възрастните се нуждаят от 7,5 до 9 часа на нощ, а тийнейджърите: от около час повече.

Имайте предвид, че това трябва да е истински сън, който не включва лежане в леглото в безплодни опити да заспите. Спазвайте график на съня. Опитайте се да не използвате телевизия, таблети, телефони или компютри един час преди лягане и пийте по-малко кофеин.

Хранете се правилно

Яжте толкова, колкото ви е необходимо: не продължавайте да ядете, когато се почувствате сити. Излишната храна ще доведе до наднормено тегло с всички произтичащи от това последствия.

Това, което ядете, е също толкова важно, колкото и количеството. Здравословната диета трябва да включва протеини, въглехидрати и здравословни мазнини в правилните пропорции.

Увеличете приема на плодове и зеленчуци и включете в диетата си фибри, за да подобрите храносмилането. Ограничете приема на захар и сол в диетата си. Балансираното хранене ще ви позволи да намалите честотата и тежестта на заболявания като затлъстяване, хипертония и редица други болести.

Пийте вода

Водата регулира телесната ни температура, пренася хранителни вещества и кислород до клетките и помага за превръщането на храната в енергия. Тя участва и в елиминирането на токсините. Ето защо е важно да се пие вода в достатъчно количество.

Най-добрата течност за тялото ни е чистата вода. Чаят, кафето и редица други напитки са диуретични, така че ще е трудно да контролирате приема на вода. Соковете, дори напълно натуралните, съдържат прекомерно количество захар и фруктоза.

Избягвайте алкохола и тютюнопушенето

Прекомерното количество алкохол е причина за 3 милиона смъртни случая по света всяка година. Откажете се от пиенето и пушенето. Или поне намалете приема им. Това ще подобри физическото и психическото ви здраве във всички аспекти.

Провеждайте редовни медицински прегледи

Най-често срещаното извинение за избягването им е липсата на време. Но редовните медицински прегледи са най-добрият начин да се погрижите за здравето и доброто си състояние. Имайте предвид, че ранното откриване на всяко заболяване значително увеличава шансовете за неговото излекуване.

Тренирайте мозъка си

Подобно на тялото, мозъкът също трябва да бъде активен. Има много начини да направите това: решавайте логически задачи, играйте настолни игри, учете чужди езици.

Това ще ви помогне да имате здрав мозък, който може да работи ефективно за постигане на личните ви цели. Не забравяйте, че физическото ви здраве също зависи от функционирането на мозъка ви.

Ограничете гледането на новини

Медиите са организирани по такъв начин, че негативните новини са на първо място: новини за войни, за убийства, за катастрофи. Такива новини винаги привличат повече хора, отколкото добрите новини. Гледането на лоши новини води до прекомерен стрес. Помислете дали имате нужда да знаете подробно какво се случва по света, или е достатъчно да прочетете кратък обзор на новините.

Контролирайте стреса

Хроничният стрес разрушава мозъчните клетки и уврежда хипокампуса – областта на мозъка, която участва във формирането на нови спомени и възстановяването на стари. За съжаление стресът често е част от съвременния живот в училище, университета и на работното място. Но той може да бъде овладян, ако разберете какво представлява.

Поддържайте позитивна нагласа

Мислите са в основата на всички наши думи и действия. Ако поддържате положителна и активна нагласа, ще имате по-голям шанс да се справите по-лесно с ежедневните проблеми.

Смейте се повече, доказано е, че смехът действа като анестетик за облекчаване на болката, тъй като стимулира производството на ендорфини. Така че чувството за щастие ще подобри здравето ви, физическото и емоционалното ви състояние, производителността ви и личните ви взаимоотношения.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Кредит без трудов договор – за мен ли е?

Наръчник за държавния надзор над онлайн казината в България

Slottica онлайн казино: предимства и недостатъци на сайта за игри