Култура

11 НОЕМВРИ ИМЕН ДЕН

Свети великомъченик Мина е закрилник на семейството. На 11 ноември Православната църква го почита, а имен празнуват всички носещи имената: Мина, Минка, Минко, Минчо, Виктор, Виктория.

Освен покровител на семейството, Светията е закриля самотните жени, пътниците, бездомните, сираците, жените които не могат да заченат, знахарите и лечителите. Много хора са споделяли, че ако някой носи неговото име или пък със силна вяра и отворено сърце се помолил пред иконата му, молитвите са били чувани. Жени с репродуктивни проблеми, които са се молили на Свети Мина да заченат, след това са се свръщали в манастира му, за да кръщават рожбите си.

Чудесата, които се случват след молитва към Светията, са многобройни. Той дарява с благополучие семействата. Възстановява разклатените отношения между брачните двойки.

Не са никак малко случаите, за които споделят вярващи хора. Споделени истории разказват как тежко или неизлечимо (според медицината) болни са получили изцеление, след като горещо са се молели на Светеца пред иконата.

Свети Мина е покровител на сираците и бездомните.

Патрон и покровител на народните лечители, знахари, воини, на хората на път, закрилник на жените.

По времето на своето царуване, непочтените царе (Диоклециан и Максимиан) издали указ, според който всички християни били принуждавани да извършват жертвоприношения в чест на идолите. Всеки отказал, да изпълнява заповедта на указа бил подлаган на мъчения и след това убиван.

Вярващият Мина не могъл да издържа на тази гледка, оставил воинското си звание и се оттеглил далече в планините. Предпочел да живее сред дивите и кръвожадни зверове, отколкото с хора, които не познават Бога. С пости и отречения, дълбока молитва, в служене на Истинският Бог, той пречиствал душата си.

Легендите разказват, че той е бил господар на вълците.

Отказал да се кланя на идоли и заради вярата си, през 296 година Свети великомъченик Мина е бил убит с меч, като преди това е бил подложен на страшни мъчения.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

С музиката в сърцето ми. Книга на Георги Щерев Стоянов

КРИСТИЯНА ИМЕН ДЕН

2 МАЙ ИМЕН ДЕН