Култура Любопитно

25 ДЕКЕМВРИ ИМЕН ДЕН

Всеки един от нас знае, че на 25 декември празнуваме Рождество Христово.

На 25 декември имен ден празнуват: Христо, Християн, Христин, Христофор, Ицо, Кристиян, Кристиан, Криси, Хриси, Христа, Христина, Кристина, Кристиана, Божидар, Божидара, Божан, Божана, Божин, Божил, Звезда, Звезделина, Звезделин, Звездан, Младен, Младена, Райчо, Райко, Радко и всички техни производни.

Празникът започва още в ранните часове на деня. Явява се продължение на Бъдни вечер.

Украсява се празнична елха в чест идването на Христос на земята, за да просветли хората и тяхното царство. С идването си той донася със себе си частица от светостта небесна. За това елхата се отрупва с различни фигури, изобразяващи ангелчета.

Българската Православна църква чества Рождество Христово еднакво тържествено, както Великден. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България.

Народната традиция повелява да се спазва обичая коледуване. Основни участници са ергени. Времето за коледуване е строго определено от традицията – от полунощ до изгрев-слънце на Коледа. Коледарите са облечени празнично, като за голям студ – калпаци, окичени с наниз пуканки и китка от чемшир, с геги в ръце.

На Коледа всички ходят на църква. По стара българска традиция Коледа се празнува в нашата страна 3 дни. Според народните вярвания, ако чуеш пищене в ухото на Коледа, това е знак, че ангел небесен е минал край теб.

  Как да разбия парола на телефон?

На Рождество Христово свършват постите и обядът е блажен и много богат. На него задължително се поднася баница с най-различни плънки – месо, зеле, гъби, праз, тиква и др. Основните ястия през този и следващите са приготвени от свинско месо. На трапеза е препоръчително да има: пита, баница, пача, пастърма със зеле, свинско със зеле, свинско с праз, печено пиле. Пак по стара българска традиция на Коледа се коли прасе. Трапезата не се вдига цял ден. Пепелта се пази през всичките дни от Игнажден до Йордановден, а после се събира и служи за лек на различни болести през цялата година.

На много от коледните трапези присъстват хлябове и питки с различни форми и шарки, които също са свързани с големия празник, с формата на различни сечива, с които се обработва земята, за да се роди житото, домашни животни, без които животът в селото е почти невъзможен.

Празникът, Коледа, се свързва с размяна на подаръци между роднини и приятели. Наименованието Коледа води своето начало от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене. Календарните обреди у славяните са свързани със започването на годината, със слънчевия кръговрат през декември.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Нептуновата пещера

Как да направим електронна покана?

Пентагонът докладва за постигнато споразумение с Нигер за изтегляне на войските до средата на септември