Култура

26 НОЕМВРИ ИМЕН ДЕН

Всяка календарна година на 26 ноември Имен ден празнуват всички, които носят името Стилиан, Стилиана, Стилиян, Стилияна, Стелян, Стела, Стилян, Щерю, Щерьо, Щерян, Щеряна, Щилиан, Щилиана, Щилиян, Щилияна и производните.

Свети Стилиан е роден в Пафлагония, територия находяща се около южния бряг на Черно море. Благословеното момче растяло без да бъде примамено от страстите на собствените му сетива.

От преданията и писмените свидетелства научаваме, че благодарение на високото духовно съзнание, което притежавал, Светеца решил да последва зовът на своята душа. Той знаел, че душата е вечна, а тялото му е дадено за временния земен живот. От знанието, което притежавал той бил съвсем наясно, че материалните придобивки и привързаностите нямат никакво значение. За това, каквото притежавал, продал и раздал на бедни и нуждаещи се. След като се освободил от материалното богатство, Свети Стилиан се оттеглил от светския живот и се отдал на аскетизъм. Така той станал образец за подражание.

С времето за чудотворните дела на Светеца се разчуло. Заприиждали към него майки с болни деца за помощ. Но не само децата лекувал старецът. Прославил се и с това, че с молитвата му безплодните жени се сдобивали с рожба.

Духовни лица го посещавали. От него струяла светлина и чистота. Св. Стилиан неуморно наставлявал и укрепвал разколебаната вяра у хората.

Настъпило времето, в което вечната душа, трябвало да напусне материалното тяло на Светеца. Не се знае къде е погребан. Православната църква почита паметта му на 26 ноември.

Свети Стилиан е помагал и помага не само на физически болните деца, но и на страдащите душевно деца и младежи. Младите хора също страдат от прегрешенията си и могат бъдат неуправляеми, нервни и депресирани.

Поради изключителната помощ, която Светецът неуморно, безусловно и безотказно е оказвал на деца и младежи, се приема за патрон на педиатрията и педагогиката. С особена почит, като покровител на децата, най-вече на кърмачетата. 

Неговият образ се изобразява и върху накити, амулети, които са предназначени предимно за деца.

По традиция на този ден майките месят и раздават за здравето на рожбите си питки, намазани отгоре с мед. На жените се забранява всякаква работа, за да не боледуват децата им.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

ДАНИЕЛ ИМЕН ДЕН

СВЕТИ МИНА ИМЕН ДЕН

СВЕТА МАРИНА ИМЕН ДЕН