Здраве и красота

Kак да се справим с паник атаките

как да се справим с паник атаките

Искате ли да знаете как да се справите с паник атаките?

Паническата атака е внезапен, кратък епизод (по-малко от 10 минути), характеризиращ се с чувство на дълбок дискомфорт или страх . Възниква, когато човек се почувства в опасност, когато усети, че нещо сериозно атакува неговия физически или психически интегритет.  

Често се свързва с катастрофални идеи (чувство на умиране или полудяване, страх от загуба на контрол и т.н.) и належаща нужда да се избяга от тази ситуация. Често хората страдат от него в ситуации, в които няма заплашителен стимул и не намират причината, която го провокира.

Защо възниква паническа атака?

Паническата атака може да бъде напълно неочаквана, без ясен отключващ фактор или свързана с определени ситуации. Въпреки че причините могат да бъдат много различни, има два основни фактора, които могат да го причинят:

  • Психологически стрес : това е случаят на човек, подложен на житейска ситуация, която създава много напрежение (работа, семейство, медицински проблеми).
  • Набор от неприятни и непознати физиологични реакции за човека. От интоксикации поради прием на наркотици до ниско кръвно налягане, постоперативни и др.
  • Има и предразполагащи фактори, като по-чувствителен характер към стрес, свръхбдителност, влияние на семейната среда, склонност към ирационални или катастрофални когнитивни оценки, проблеми с тревожността като фобии, генерализирана тревожност и др., употреба на наркотици, хипохондрия, между другото..
как да се справим с паник атаките

Стъпки за контролиране на паник атака

За да разрешим паническата атака, е необходимо да контролираме безпокойството и да не позволим да ни завладее.

  1. Бъдете наясно. Като разберете какво се случва и измерението на вашата реакция във връзка със стимула, можете да намалите нивото на тревожност.
  2. Наблюдавайте усещанията си, без да им позволявате да ви завладеят, опитайте се да се дистанцирате от тях. Не забравяйте, че те не са опасни, просто са много неприятни за вас.
  3. „Свържете се с дъха си“. Следете дъха си и се фокусирайте върху него. Не дишайте бързо, вдишайте през носа и издишайте бавно през устата. Спокойното дишане изпраща съобщение до мозъка ни, че сме в безопасност. Бързото дишане обаче е червен флаг и ще увеличи тревожността ви.
  4. Осъзнайте ирационалните мисли , които предвиждат катастрофални ситуации.
  5. Осмелете се да предизвикате тези ирационални мисли и да ги замените с по-реалистични. За това когнитивно-поведенческата терапия е много полезна.
  6. Когато симптомите започнат да отшумяват, съсредоточете мислите си върху неща, които са релаксиращи. Ще ви помогне да останете спокойни.
Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да премахнем херпес

Здраво тяло само в три стъпки: Как да постигнем максимума с леки усилия

Как да различим шарка от обрив