Здраве и красота

Kак да си направя алкална вода

Ако сте чували за киноа или детоксикация със сок тогава това вероятно не е първият път, когато се сблъсквате с концепцията за алкална вода.

С нова тенденция в диетата, която се появява и избледнява почти всяка друга година, може да бъде предизвикателство да се реши дали алкалната вода е прищявка или всъщност здравословен режим, който да се поддържа в дългосрочен план. Може би ако последното е така, ще ви е интересно да научите как да правите алкална вода. По този начин няма да се налага да харчите нелепи пари, купувайки първокласна бутилирана вода.

Какво е алкална вода?

Алкалността на водата, както и тази на много други течности, се определя от нивото на рН (потенциал на водород). Колкото по-високо е рН, толкова по-алкална е течността и обратно.

Нивото на рН на нормалната питейна вода обикновено е седем. Алкалната вода има по-високо рН от седем, обикновено някъде между осем и девет.

Алкалната вода може да идва от извори или артезиански кладенци в райони, където има голямо количество разтворени минерали. Можете също така да го произведете, като използвате много прости методи. Сред които най-ефективното е използването на търговски или жилищен йонизатор за вода. Струва си да се отбележи обаче, че има твърдения, че качеството на водата не е равно на това на алкалната вода от естествени източници.

Ползи и рискове от потреблението на алкална вода

Подобно на други здравни тенденции, има дебат около ползите и рисковете, свързани с консумацията на алкална вода.

Ползи от алкална вода

Шумът от пиенето на алкална вода произтича, доколкото ни е известно, от хипотезата за киселинно-пепелта за остеопороза.

Според хипотезата, храните, които се превръщат в кисела пепел след изгаряне в метаболитния процес, могат да направят кръвта по -кисела. Това причинява остеопороза, състояние, при което костите ни стават отслабени, крехки и по -склонни към счупване. Високата киселинност също води до по -бързо стареене и подхранва раковите клетки, според защитниците .

Това е коренът на алкалната диета, диета, състояща се предимно от храни, които при изгаряне произвеждат пепел с основно рН. Последователите на тази диета смятат, че тя може да подобри вашето здраве и състояние на кожата, да забави процеса на стареене и да намали риска от рак. Алкалната вода е широко приета част от тази диета.

Твърдените ползи от алкалната вода включват:

  • Хидратация
  • Улеснява храносмилането, тъй като омекотява изпражненията
  • Подобряване здравето на кожата
  • Помага за отслабване чрез увеличаване на ситостта и засилване на метаболизма
  • Детоксикация, тъй като помага за измиване на киселинните отпадъци във вашата система
  • Против стареене
  • Балансиране на рН на кръвта
  • Предотвратяване на рак, предполагаемо благодарение на способността му да неутрализира вредните свободни радикали

Рискове от висока алкалност

Шансовете са малки, но може да възникне метаболитна алкалоза , ако пиете твърде много алкална вода и приемате прекомерно количество бикарбонат. Алкалозата може да причини треперене на ръцете, потрепване на мускулите и леко гадене. В по-сериозни случаи може да доведе до шок или кома . За щастие е много малко вероятно човек да пие достатъчно алкална вода, за да стигне до този момент.

Когато се обсъждат отрицателните ефекти на основната вода, също е възможна свръххидратация . Прекомерната хидратация, която може да доведе до объркване и гърчове, се случва, когато пиете прекалено много течност и тялото ви няма достатъчно време да се отърве от нея. Това отново не е често срещано явление. Като възрастен с нормални, здрави бъбреци, ще трябва да пиете повече от шест галона на ден, преди да можете да се хидратирате.

Друг възможен нежелателен за здравето страничен ефект от пиенето на алкална вода е преразходът на бутилирана вода. Това обаче е обратимо. Има много начини, по които можете да произвеждате своя собствена вода с високо рН за пиене, без да изпразвате портфейла.

Как да си направим алкална вода

Ето шестте обичайни начина, по които можете да превърнете чешмяната си вода във вода с високо рН.

Сода за хляб

С ниво на рН 9, добавянето на сода за хляб е един от най-популярните начини за алкализиране на питейната ви вода.

Канадското дружество за чревни изследвания (CSIR) препоръчва 1/2 чаена лъжичка сода за хляб, смесена в поне 125 ml вода за временно облекчаване на симптомите на киселини. За здрави възрастни популярна рецепта е ⅛ супена лъжица (или 1/3 чаена лъжичка) сода за хляб в 8 супени лъжици пречистена вода. Разбъркайте или разклатете сместа старателно, така че содата да се разтвори напълно и да приготвите алкалната си вода за пиене.

Имайте предвид обаче, че содата бикарбонат може да има странични ефекти, ако се консумира в големи количества. Също така, содата за хляб е с високо съдържание на натрий. Може да не ви хареса вкусът му във водата. По -важното е, че ако сте чувствителни към натрий или сте на специална диета, която се нуждае от намаляване на солта, ползите може да не си струват рисковете да опитате този метод.

Лимонов сок

Това може да звучи контраинтуитивно, но лимоновият сок е част от алкална диета. Сокът, макар и силно кисел (обикновено с рН 2 или 3), се твърди, че произвежда метаболитни основни странични продукти. Всъщност беше установено, че лимоновият сок може да увеличи рН на урината . Науката обаче все още не е потвърдила реалното въздействие на този сок върху pH на кръвта ви или претендираните ползи за здравето на тази напитка, свързани с алкалността.

Ако искате да опитате този метод, добрата новина е, че разреденият лимонов сок е безопасен (и вкусен) за пиене. Ако не друго, то ще добави малко витамин С и тръпчив аромат и вкус към вашата напитка. Естетичните ефекти са подобни на когато добавяте резенчета лимон във вашата кана за вода.

Подобно на рецептата за сода за хляб, можете да добавите ⅛ супена лъжица лимонов сок в 8 течни унции чиста вода. Може да искате да изцедите лимоните предварително и да съхранявате сока в хладилника за бъдеща употреба.

Воден йонизатор

Най-ефективният начин да направите алкална вода у дома е да използвате йонизатор /електролизатор за вода .

Този тип машини работят, като се възползват от феномена на електролиза. Той разделя отрицателните и положителните електроди във водата. Машината връща два потока вода: алкална в единия поток и кисела в другата.

Йонизаторът е много ефективен при производството на основна вода. Черешката на тортата е, че прави това, без да въвежда никакви вещества в нея. Внимавайте обаче, че някои могат да бъдат малко прекалено ефективни. Те могат да повишат рН до 12, което може да е твърде високо за пиене.

В сравнение с купуването на бутилирана вода, йонизиращите машини са по-достъпната опция в дългосрочен план. Те също така намаляват нуждата от пластмасови бутилки и по този начин са по -добри за околната среда. За съжаление, този тип машини могат да бъдат скъпи за повечето хора.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да спрем хремата за 5 минути

Какви са особеностите при покупка на лекарства онлайн

Как да разбера дали съм бременна