Хоби

Kак се играе домино

Правила на Домино

По целия свят се използват различни видове комплекти домино и голям брой игри, които могат да се играят с тях. Следват правилата за двете най -често играни игри на Запад – „стандартната“ или „Блокираната“ игра и „Равенството“. Инструкциите описват игрите, които се играят със стандартния или „двойно-шест“ домино комплект, съдържащ 28 плочки, но и двете игри могат да се играят с двойно-девет или двойно-дванадесет комплекта.

Началото

Доминото е ритуално разбъркано с лицето надолу в кръгове с плоскостта на ръката – произвеждайки звук, познат от вековете. Всеки играч тегли 6 домино и ги поставя така, че другите играчи да не виждат стойността им. Традиционният английски пъб метод за това е с лице надолу в два реда по три, така че и шестте да могат да бъдат взети с двете ръце, да бъдат разгледани и върнати, оставяйки другата ръка свободна за еднакво важния бизнес с пиенето на халба. Начинаещите могат просто да ги поставят на ръба им в ред с лице към тях. Останалите домино се наричат ​​„спящи“ плочки.

Първият човек, който играе, е този, който държи двойната шестица, или не успява, че двойната петица и така нататък. Играната плочка трябва да бъде двойната плочка, която позволява на играча да направи първия ход. Ако никой от играчите не притежава дубъл, плочките се разбъркват и се изтеглят отново.

Играта

След това всеки играч трябва да изиграе плочка върху масата, като я позиционира така, че да докосне единия край на веригата домино, която по този начин постепенно се увеличава по дължина. Играчът може да играе само плочка, върху която има номер, показващ в единия или другия край на веригата домино. Ако играч играе домино с резултат, че двата края на веригата показват един и същ номер (обикновено число, което е полезно за играча и неприятно за противниците), се казва, че този играч е „зашил“ краищата.

Начинът, по който се поставят плочките, осигурява малка част от забавлението. Всяка поставена плочка трябва да бъде позиционирана така, че двата съвпадащи края да са в съседство. Освен ако плочката е двойна, плочката може да бъде поставена квадратна във всяка една от трите посоки, стига двете съвпадащи страни да се допират напълно. Двойниците винаги се поставят кръстосано в края на веригата. Плочка, играна на двойка, също трябва да бъде поставена съответно – перпендикулярно на двойното докосване в средата. Формата на веригата домино развива змийска линия на случаен принцип според капризите на играчите и ограниченията на игралната повърхност.

Край

Обикновено играта спира, когато един играч „чипова“ (играе последното си домино), въпреки че някои версии изискват и двамата партньори да чипват. Ако достигне точка, в която никой играч не може да продължи, печелят партньорите, чиято обща сума от всички места на останалите им домино е най -малката.

За да отбележат точки, някои кръчми биха играли точка на мач. По -интересен метод, който може да бъде отбелязан с помощта на дъска за играчки, има победителите да отбележат сумата от всички места на останалите плочки на губещите. В игра, в която никой не излиза, победителите ще получат разликата между общите точки на победителите и общите точки на губещите. Една игра може да се играе до 100 точки, да речем, или на дъска за къщи, 121 точки.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да направим електронна покана?

Колебания в избора: Ръчен или електронен часовник за дете

Как да си направим хвърчило?