Здраве и красота

Kолко вода трябва да пием на ден

Замисляли ли сте се колко вода трябва да пием на ден?

Да останем хидратирани и да консумираме достатъчно вода е наистина важно за нашето здраве. Тялото ни съдържа около 60% вода и ние трябва да сме добре хидратирани , за да поддържаме, наред с други неща, правилна базална температура, да елиминираме отпадъците или да транспортираме хранителни вещества. Проблемът е да знаем колко вода трябва да пием . Всички сме чували известното указание да пием два литра вода на ден и някои хора го следват докрай, като измерват потреблението с бутилка вода. Реалността не е толкова проста.

Всеки от нас има специфични условия и трябва да мислим за тях, когато изчисляваме идеалната си консумация на вода.

Ето защо трябва да вземете предвид променливи като възраст, пол, ниво на физическа активност или други неща, като бременност или кърмене. Следователно ще видим по-конкретни препоръки въз основа на различни променливи.

Колко вода трябва да пием

При децата

При децата има значителни различия в необходимата консумация на вода в зависимост от възрастта им. Като цяло препоръката е децата на възраст между 4 и 8 години да консумират около 1 литър вода. За деца между 9 и 13 години този разход е леко повишен, като консумираната вода трябва да бъде между 1,65 и 1,89 литра.

При юношите между 14 и 18 години консумацията е най-висока и трябва да бъде между 1,89 и 2,60 литра.

Възрастни

Общата препоръка за възрастни над 19 години е да се консумират 3,7 литра за мъже и 2,7 литра за жени. Това не означава, че трябва да имаме бутилка вода с точен размер и да я допием. Можем да консумираме вода чрез други напитки или други храни, които съдържат вода, като зеленчуци или плодове.

От тази сума за всеки пол, 3 литра при мъжете и 2 литра при жените трябва да се консумират в течна форма, чрез напитки.

  Ето как да се справим със сухите и уморени очи

 Бременни и кърмачки

Бременните хора от своя страна трябва да консумират приблизително 2,36 литра вода .

Що се отнася до хората, които кърмят, консумацията на вода трябва да се увеличи до приблизително 3 литра.

Други променливи

Възрастта или полът не са единствените съображения, които трябва да имаме. В допълнение към това има други елементи, които могат да повлияят и да повлияят на потреблението на вода, което трябва да поддържаме.

Ниво на физическа активност: ако правите физически упражнения , трябва да консумирате около половин литър повече на ден. Може би дори повече, в зависимост от това колко дълго и колко усилено тренирате.

Стайна температура: температурата на мястото, където живеем, също влияе върху количеството вода, което трябва да консумираме. Ако живеем на места с високи температури, трябва да увеличим приема на вода. Освен това, колкото по-висока е надморската височина на нашето местоживеене, толкова по-голяма трябва да бъде консумацията на вода.

Здраве: ако имаме здравословни проблеми като повръщане, диария или треска, консумацията на вода също трябва да бъде по-висока.

Разбира се, трябва да сме наясно, че потреблението на вода не се извършва само чрез вода. Не е необходимо да имате 3-литрова бутилка до себе си и да я изпиете цялата. Има плодове и напитки и други напитки, като пъпеш, диня или мляко, които имат големи количества вода и тяхната консумация ни помага да постигнем необходимата хидратация. Както и други плодове и зеленчуци.

Що се отнася до прекомерната консумация на вода, всички сме чували, че може да бъде опасно. Това се нарича хипотрения и въпреки че е трудно да се случи, трябва да се има предвид, особено при спортисти и деца. 

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Кога се пие магнезий сутрин или вечер

Как да си отпушим носа?

Как да си взема карта за санаториум