Любопитно

Oткъде извира Дунав

от къде извира дунав

Интересувате се откъде извира река Дунав? Дунав е втората по дължина река в Европа след Волга, като дължината ѝ е 2845 км. Тече през десет държави: Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Румъния, България, Албания, Италия, Словения и Германия. Дунав води началото си от два извора: Влахински извор (наричан още Видов извор), разположен на 2 165 м надморска височина на връх Видова гора в Централна Влахия; и Германски извор на границата между Германия и Австрия на 1 329 м надморска височина. Водосборният басейн на река Дунав обхваща повече от 243 хил. кв. км или почти 10 % от територията на Европа. Притоците му са многобройни, като в него се вливат общо 1783 реки. Ето някои факти за тази велика река…

Дължината на река Дунав е 2845 км. Пътуването от единия до другия край отнема точно един месец.

Съществуват няколко теории за произхода на името „Дунав“. Най-широко разпространената е, че то идва от келтската дума „Дунава“, която означава „Силна река“. По-късно това име се трансформира в „Донау“ на немски, „Дунав“ на славянски езици, „Дуна“ на румънски и т.н. Според друга теория името на Дунав произлиза от латинската дума „Danuvius“, която се отнася за река Истър (сега наричана Дунав). Тази дума е трансформирана в „Донау“ от германското население, живеещо в региона. Трето мнение е, че името „Дунав“ произлиза от латинската дума „Dacius“, която се отнася за даките (древни жители на територията, където днес тече Дунав). С течение на времето „Dacius“ се превръща в „Danuvius“, а след това в „Danube“.

Ако тежите 80 кг, ще отслабнете с 20 кг, когато пътувате от Брюк ан дер Донау (Австрия) до Сулина (Румъния).

Разстоянието от извора на Дунав до устието му в Черно море е 2845 км. Ако пътувате от извора до устието, това ще ви отнеме точно един месец.

В България река Дунав става много широка. Средната му ширина е 2 км.

Разликата в нивото на водата се дължи на факта, че големите реки имат силно течение; следователно те имат голям дебит. Това означава, че те пренасят големи количества вода. Този голям дебит оказва отрицателно въздействие върху нивото на водата в река Дунав, особено в Румъния. Причината е, че Румъния се намира в долното течение на река Дунав. Разликата в нивото на водата между извора и устието на Дунав е 1 047 м. Ето защо тази река има най-голямата разлика в нивото на водата от всички реки в света.

По поречието на Дунав има някои градове, които са основани преди повече от 2 000 години. Например Брем и Оршова в Румъния; Преслав и Шумен в България; и Виена в Австрия.

Дунав се разширява значително в България, където средната му ширина е 2 км. Реката разделя страната на две почти равни части: източна и западна. Дунав преминава през столицата София; след това продължава да тече на югозапад по границата между България и Република Сърбия. Дунав преминава през България с обща дължина 578 км. Тя е втората по дължина държава по поречието на река Дунав. Дунав е съществена част от културата и историята на България още от древни времена.

  Как да намериш четирилистна детелина?

Има някои градове по поречието на Дунав, които са основани преди повече от 2 000 години. Например Брем и Оршова в Румъния; Преслав и Шумен в България; и Виена в Австрия. Брем е един от най-старите градове в Европа. Основан е през X в. пр.н.е. от келтско племе, преселило се от Азия. Смята се, че името „Брем“ произлиза от келтската дума „Bram“, която означава „дива река“. Брем е бил важен търговски център и мост. Бил е и важно военно място, където са се водили много битки. Брем процъфтявал значително до пристигането на римляните през II в. пр. н. е.

Когато стигнете до Германия – след като сте преминали през 10 държави – ще откриете малка река, наречена Донаукни (= „Дунавско коляно“), където голямата река завършва пътя си, преди да се влее в Черно море чрез три канала: Сулинския, Свищовския и Карайския.

Близо до Будапеща има хълм, наречен „Хълмът на рибарите“, защото рибарите са ходили там с мрежите си, за да ловят риба. Този хълм някога е бил остров в Дунав, но днес е свързан със сушата заради целия пясък, който се е натрупал там с течение на времето. Това е пример за остров, който някога е бил в Дунав, но сега е свързан със сушата заради огромното количество пясък, което се е натрупало там с течение на времето.

Нека сега открием всяка от тези 10 държави, като пътуваме по течението на река Дунав

Когато Дунав преминава през Германия и пристига в близост до Бавария, той образува малка река, наречена Донаукни (= „Дунавско коляно“). Донаукни е приток на Дунав и е широка около 50 м. След това тази река се влива в Рейн, после Рейн се влива в Северно море, а Северно море се влива в Атлантическия океан. Дунав тече през 10 държави, преди да достигне Черно море чрез 3 канала: Сулинския, Свищовския и Карайския.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Ритуалите на красотата с марката Rituals: Най-интересните продукти, които привличат вниманието ни

Защо мъжете бягат от жената която харесват

Защо кучето си ближе половите органи