Любопитно

Oт къде изгрява слънцето

Може би сте забелязали, че Слънцето не винаги изгрява и залязва право на изток и право на запад. И така, къде всъщност изгрява и залязва Слънцето?

Въпреки че се издига от източна посока, Слънцето също е малко по-северно или южно в небето ден след ден. Това означава, че всъщност всеки ден виждаме изгревите и залезите на малко по-различно място по хоризонта.

Къде изгрява и залязва слънцето?

Да предположим, че можете да погледнете Земята от високо над Северния полюс. От ваша гледна точка там, Земята ще се върти обратно на часовниковата стрелка и вашият дом на Земята ще се изправи срещу слънцето (от изток) и след това ще се обърне от него (движейки се на запад) в рамките на около 24 часа.

Защо Слънцето изгрява само точно на изток и залязва на запад два пъти годишно?

Тъй като оста на Земята е наклонена. Ако оста на Земята не беше наклонена, Слънцето щеше да грее директно върху небесния екватор всеки ден, докато Земята се върти. Но тъй като е наклонено, слънцето грее малко повече или малко по -малко на северна или южна ширина на Земята всеки ден, в зависимост от времето на годината.

  Изкуството да бъдеш джентълмен - ръководство за съвременния джентълмен

За да бъдем точни, въртенето на Земята и наклонът на оста й се комбинират, за да накарат Слънцето да се появи на 23,5 градуса северно или южно от екватора в най-северните и южните му точки. Това се случва два пъти годишно по време на лятното и зимното слънцестоене.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да намериш четирилистна детелина?

Какво е уеб разработка и как работи? 

Как да възстановя вайбър