Любопитно

TikTok – отново забранен в Русия

През март 2022 г. популярното приложение за кратки видеоклипове TikTok внезапно спря да функционира за руските потребители. Причината за тази забрана е новоприетият в Русия закон за „фалшивите новини“, който предвижда строги санкции за разпространение на невярна информация относно развитието на войната, армията и пр.

През 2024 г. настъпи кратка отмяна на забраната. По-рано тази година TikTok привидно се завърна в Русия, позволявайки на потребителите отново да ползват и създават съдържание в платформата.

Радостта от добрата новина за потребителите на платформата обаче беше твърде кратка. Към настоящия момент в Русия е въведено частично ограничение на TikTok. При опит за достъп до акаунтите си потребителите се посрещат с известие, което гласи:

„Ограничихме някои функции на TikTok във вашата държава. Временно няма да можете да публикувате видеоклипове или да излъчвате на живо. Ще ви информираме, когато тези функции ще бъдат отново достъпни.“

Неочакваното спиране на приложението идва след един период на относително нормално и безпроблемно предоставяне на услугите от платформата в Русия. Първоначалното спиране през март 2022 г. остави много потребители разочаровани и без връзка.

И макар че пълното възстановяване на TikTok по-рано през 2024 г. да беше посрещнато с голям ентусиазъм, в крайна сметка последва разочарование от поредното спиране на платформата.

Въпреки съществуващите ограничения потребителите все още имат достъп и могат да разглеждат съществуващо съдържание в платформата. Или с други думи казано преглеждането на предварително качени видеоклипове, както от руски, така и евентуално (в зависимост от конкретни ограничения) от международни потребители, остава достъпно.

Негативите идват от това, че рестрикциите на практика не позволяват да се публикува ново съдържание, което  значително намалява интерактивния и творчески дух, с който е известен TikTok. Същността на платформата се базира и развива благодарение на съдържанието, създавано от потребителите, затова наложените от руското правителство ограничения несъмнено оставят значителна празнина в преживяването на руските потребители в TikTok.

Предистория: В лабиринта на несигурността

Причините за последните ограничения на TikTok в Русия остават твърде неясни, почти загадъчни. Съмненията и догадките се задълбочават и от факта, че все още няма официално изявление от TikTok (ByteDance, собственик на платформата), което да внесе яснота по казуса. Всичко това подхранва спекулациите и кара руските потребители да бъдат разочаровани и смутени.

Според някои анализатори, причината за тези ограничени и забрани са свързани с продължаващия геополитически конфликт в региона. Военните действия на Русия в Украйна продължават да бъдат спорна тема, а платформите на социалните медии се превърнаха в истинско бойно поле за контрол върху информацията.

Не е изключено руските власти да са оказали натиск върху TikTok да ограничи създаването на съдържание, с цел да запази контрола върху информацията или да предотврати разпространението на материали, считани за неблагоприятни за правителството.

Като друга причина може да се спомене и нестабилната, постоянно променящата се правна уредба, свързана с онлайн съдържанието в Русия. Законът за „фалшивите новини“, който първоначално доведе до спирането на TikTok през 2022 г., продължава да тегне като тъмна сянка. Неясните определения и дефиниции на закона, възможностите за различно тълкуване, както и строгите санкции го правят рискован за платформи като TikTok, които разчитат в голяма степен на съдържание, създавано от потребителите.

Затова не е изключена и хипотезата, в която TikTok с цел да се предпази от евентуални юридически последствия, сама е избрала да ограничи функционалностите си за създаване на съдържание, докато ситуацията се изясни.

Въпреки това е важно да не забравяме краткотрайната еуфория, която последва пълното възстановяване на TikTok по-рано през 2024 г. Въз основа на медийните доклади става ясно, че завръщането на платформата е съпроводено както с негативни, така и с положителни отзиви.

  Как да разбия парола на телефон?

Не е изключено този период на нестабилност да е повлиял и на решението на TikTok да въведе отново ограничения.

Настояща ситуация: Множество проблеми, свързани с достъпа и разочарование

За съжаление настоящата ситуация около TikTok в Русия показва ясни белези на липса на последователност и неудовлетвореност по отношение политиката на платформата. Докато платформата остава достъпна за някои потребители и им позволява да преглеждат съществуващо съдържание, други са изправени пред пълна забрана за ползването й. Самите ограничения, които биват налагани, нямат последователност и ясна аргументация, поради което много потребители са объркани и смутени що се касае за достъпа им.

Някои руски медии предложиха някои варианти за достъп до пълната функционалност на платформата. Едно от тези предложения включва промяна на регионалните настройки на устройствата и отразяване на тактиките, използвани от потребителите в други държави, които се сблъскват с подобни ограничения върху услугите за стрийминг, платформите за онлайн игри и дори онлайн казина.

За съжаление тези варианти и тактики нямат особено добра ефективност. Част от потребителите, които са се опитали да променят настройките на региона, съобщават за продължаващи ограничения. Всичко това води до обоснованото предположение, че ограниченията може да се прилагат на по-сложно ниво, евентуално свързани с IP адресите на потребителите или други данни за геолокация.

Като краен резултат от всичките тези действия може да кажем едно – руските потребители определено са разочаровани. Платформата процъфтява благодарение на възможността за създаване и споделяне на съдържание, а тези ограничения силно ограничават тази възможност. От друга страна правните неуредици и неяснотата относно пълното възстановяване на функционалността на платформата, кара голяма част от потребилтелите да че чувстват откъснати от общността на TikTok.

Фактът че и други онлайн платформи като Netflix се сблъскват с ограничения в Русия, всъщност очертава една по-значима тенденция. твърде агресивното налагане на контрол върху онлайн съдържанието от страна на руското правителство създава среда на несигурност както за потребителите, така и за платформите. Както се вижда от случая с TikTok, това може да доведе до непостоянен достъп, разочарование и отслабване на интерактивния и творчески дух, с който са известни онлайн платформите.

Ограничен избор

Наложените ограничения за TikTok със сигурност са разочароващи за руските потребители, тук обаче е много по-важно е да погледнем голямата картина, илюстрираща достъпа до социалните медии в страната. Платформи като Facebook, Instagram и YouTube са напълно забранени в Русия от 2022 г. насам.

Това показва крайната позиция на правителството по отношение на платформите за социални медии с чуждестранна собственост, което от своя страна е индикация за подобни последствие и по отношение на частично ограничената TikTok.

Завръщането на TikTok в Русия през 2024 г. бе краткотрайно. Към настоящия момент платформата е подложена на нови ограничения, поради което потребителите не могат да публикуват нови видеоклипове или да участват в предавания на живо. Причините за тези ограничения остават неясни, като се спекулира с геополитическото напрежение или със сложността на руския закон за „фалшивите новини“.

Цялостната неяснота около казуса, както и диференцирания достъп от страна на потребителите само прави ситуацията още по-неприятна и напрегната.

С една дума бъдещето на руските потребители на TikTok остава несигурно. Предстои да разберем дали платформата ще възстанови пълната си функционалност, или ще бъдат наложени още по-крайни ограничения.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да си направим активен въглен

Защо се е повишило търсенето на орехи на едро – какви са ползите от този здравословен продукт

Как да се изчистим от магия