Култура

БОЖИДАР ИМЕН ДЕН

Божидар и Божидара празнуват Имен ден, цели, три пъти в календарната година. Това е така, защото името е свързано по няколко начина със съответните Свети лица.

Божидар празнува Имен ден на Тодоровден. Този прекрасен и традиционен празник се чества винаги в първата събота от Великия пост, датата се мени в зависимост от Великден. Българската Православна църква чества Свети великомъченик Теодор Тирон. Имен ден празнуват Тодор, Теодор, но и Божидар, както и техните производни имена.

Защо Божидар празнува Имен ден на Тодоровден?

Защото името се свързва с произхода си от гръцки език „Theodoros“, което означава „Божи дар“.

Изключително характерно за този празник, което го прави интересен и уникален, е провеждането на кушии. Кушии означава надбягване с коне. Празникът е един от първите пролетни празници и в народните представи е пряко свързан с плодородието. Според поверието Свети великомъченик Теодор Тирон, яхнал своят кон отива при Господ, за да го помоли за добра реколта през годината.

Следващата дата, според която, Божидар, Божидара и техните производни празнуват Имен ден е на 25 декември. На връх Рождеството. Защо на Рождество Христово Имен ден празнува Божидар? Защото по стара народна традиция Коледните празници са наричани Божик, Божич. На този светъл християнски празник, Българската Православна църква чества Рождество Христово. Празникът е един от 20-те църковни празници в България, наричан още Коледа. На Коледа всички ходят на църква. По стара българска традиция Коледа се празнува в нашата страна 3 дни.

Следващата, трета дата от годината, на която Имен ден празнуват всички назовани с имената Божидар, Божидара и производните им, е 6 януари – Йордановден.

Това е един от най-големите християнски празници. Наречен още Богоявление.  На този ден Йоан покръства Исус Христос, във водите на река Йордан. Богоявление е, защото се е случило нещо невероятно, което хората видели с очите си. От Библейските писания научаваме, че когато Исус е влязъл във водите на река Йордан, се случило чудно небесно явление – небесата се отворили, блеснала светлина, а  Духът Божий слязъл върху кръщаващия се Исус.

Най-общо казано, Божидар, Божидара и производните им имена, имат да черпят три пъти в календарната година, по случай своя Имен ден. Бъдете здрави и от Бог благословени!

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

25 ДЕКЕМВРИ ИМЕН ДЕН

10 МАРТ ИМЕН ДЕН

СВЕТИ МИНА ИМЕН ДЕН